SER Maestrat en directe

Segueix sense avanços la DIA per al desmantellat i abandonament dels pous del magatzem Castor, paralitzat des de 2013

El Govern assenyala que, malgrat la caducitat dels taps, segueix monitoritzant els seus paràmetres 10 anys després dels tremolors que van sacsejar la zona

Les instal·lacions de Castor porten segellades des de 2016 i està paralitzat des de fa 10 anys, sense que encara hui la infraestructura del projecte, que va costar a les arques públiques una quantitat no clara pròxima als 1.800 milions d’euros, haja sigut desmantellada. El Govern acaba de respondre al portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, que va manifestar la seua preocupació per la tardança en el desmantellament, que “en el moment actual, el jaciment es troba completament segellat mitjançant dos taps temporals en cadascun dels dos pous, instal·lats al març de 2016, que no s’han canviat”, reconeixent així que segueixen caducats des d’abril de 2018.

D’altra banda, l’Executiu reconeix que no disposa encara de la preceptiva Declaració d’Impacte Ambiental favorable en els termes que marca la normativa mediambiental vigent per a iniciar el procediment d’abandonament dels pous de Castor, cosa que contrasta amb les paraules de la ministra de Transició  Ecològica, Teresa Ribera, que va anunciar en 2019 el desmantellament “imminent” del magatzem soterrani Castor. Per a Mulet “el trist paper de la ministra amb Castor és inqualificable a hores d’ara per la temeritat demostrada en tots els nivells de tramitació. Des dels seus inicis al no ser diligent amb els potencials problemes sísmics en situar aquest magatzem sobre una falla que es va desestabilitzar i ara prenent les mesures oportunes per a eliminar el risc que suposa tenir una instal·lació enmig de la mar amb els taps col·locats en 2016 caducats. Ribera només aprofita Castor, que va suposar un problema de primer ordre per a les comarques del Maestrat i el Montsià, per a traure rèdit electoral abans de cada elecció. Zero autocrítica i responsabilitat. Ho veiem amb aquest polèmic projecte que es va fer a mida d’Escal  UGS i les empreses de Florentino que ens van costar 1.800 milions -molt més que els trens que no caben o els submarins que no suren- o amb la falta de responsabilitat que estan demostrant amb la irracional ampliació del port de València en l’actual context d’emergència en el qual ens trobem”, ha conclòs.

La Junta de Portaveus del Senat òrgan responsable d’incloure la creació d’una Comissió d’Investigació sobre el projecte Castor com demanen 39 senadors des de fa més de dos anys, segueix sense tramitar la sol·licitud, el que la coalició considera “antidemocràtic”. L’any passat Mulet ja va reclamar un informe dels Serveis Jurídics en relació amb la falta de continuïtat en la tramitació de la sol·licitud de creació d’una Comissió d’Investigació relativa a esclarir les responsabilitats existents amb el magatzem energètic hibernat Castor, així com de les actes i documents dels diferents òrgans de la Cambra en els quals s’haja abordat aquesta sol·licitud de creació.