SER Maestrat en directe

Pradas destaca en Alcalá-alcossebre que el lideratge de la Comunitat en banderes blaves prova “que és possible conjugar protecció ambiental i desenvolupament econòmic”

 • La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha destacat que el lideratge de la Comunitat Valenciana en banderes blaves -que enguany ha collit 159 ensenyes- prova “que és possible conjugar la protecció ambiental i el desenvolupament econòmic”.

  Segons el parer de la consellera, que ha presidit a la platja del Carregador d’Alcalà-Alcossebre l’acte de lliurament de les banderes, “no es pot oblidar” que els guardons que atorga l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), “reconeixen l’extraordinària qualitat de les nostres aigües i els nostres arenals, però també els servicis que en ells s’oferixen, així com la sostenibilitat d’estos i el respecte ambiental”.

  Pradas ha explicat que la Comunitat Valenciana ha revalidat enguany el seu lideratge en obtindre “dos de cada deu banderes blaves de tota Espanya” i que cadascuna d’elles “reforça la reputació de la Comunitat Valenciana com una destinació turística de primer nivell i garantix que les seues platges continuaran sent un tresor natural i un motor econòmic”.

  A més, la consellera ha defés que “en un món cada vegada més conscient de la importància de la sostenibilitat, les banderes blaves són un testimoniatge del nostre esforç, dedicació i compromís per a preservar i millorar el nostre patrimoni costaner.”

  “Els turistes són cada vegada més exigents i estan més ben informats, per la qual cosa busquen destins que no sols oferisquen bellesa natural, sinó també seguretat, servicis de qualitat, bones comunicacions i, sens dubte, un compromís seriós amb el medi ambient i la sostenibilitat”, ha afegit Salomé Pradas.

  L’ADEAC ha atorgat a la Comunitat Valenciana 159 banderes blaves, la qual cosa suposa sis noves distincions respecte a l’any passat. Els tres nous guardons aconseguits són en Pobla Marina (a la Pobla de Farnals), la platja de Rabdells d’Oliva i la platja de Torres de la Vila Joiosa. També ha recuperat el guardó la Marina Salines de Torrevieja i les platges de Torrenostra (Torreblanca), L’Arbre del Gos (València), Les Deveses (Dénia), Llevant i Malpas (Benidorm) i L’Ermita (Santa Pola).

  De les 159 banderes blaves, 138 corresponen a les platges, 19 a ports i, per primera vegada, dos a embarcacions turístiques de Món Marí amb amarrament a València i Dénia. Del total, 87 corresponen a la província d’Alacant, 39 a València i 33 a Castelló. Sis municipis i les seues corresponents platges seguixen, sense interrupció, amb bandera blava des de l’inici del programa en 1987. Així, durant 38 anys consecutius, Alcalá de Xivert (platja El Carregador), Alacant (platja Sant Joan), Calpe (platja La Fossa), Campello (platja *Carrer la Mar), Cullera (platja Sant Antoni) i Gandia (platja Nord) no han deixat de tindre esta distinció. També, ha revalidat el guardó la Platja-Muntanya de Navarrés, l’única d’aigües de bany continentals per complir els criteris de seguretat, servicis, accessibilitat i especial atenció a la preservació de l’entorn.

  L’ADEAC també ha reconegut 88 “centres blaus” a diferents instal·lacions d’interpretació i educació ambiental que contribuïxen a posar en valor els ecosistemes locals, així com a conscienciar a la població sobre la sostenibilitat. Sobre este tema, Pradas ha destacat que, d’ells, “25 pertanyen a la Comunitat Valenciana, dels quals 15 són a la província d’Alacant, 2 en la de Castelló i 8 en la de València”.

  Per a la consellera de Medi Ambient “mantindre i augmentar, cada any, el nombre de banderes blaves en la Comunitat Valenciana presenta desafiaments que requerixen atenció contínua i solucions innovadores”. Per això, ha reclamat a totes les administracions, el sector turístic i la societat civil continuar treballant junts per a mantindre els nivells de qualitat i excel·lència que han caracteritzat a les nostres aigües i arenals des de fa més de tres dècades.

  “D’aquí ve que cobre tot el sentit del món la futura Llei de Protecció i Ordenació de la Costa Valenciana que, des del consens i la participació, permetrà a la Generalitat desplegar al màxim les seues competències per a compatibilitzar usos i activitats d’acord amb les necessitats pròpies i les característiques de la nostra terra”, ha conclòs Pradas.