El saló d’actes de Benihort va acollir el passat divendres 19 de maig les III Jornades de Convivència Cooperativa, reunint més de 50 persones dins la programació de la festivitat de Sant Isidre. Les xerrades, organitzades en col·laboració amb Caixa Benicarló, van abordar temes com la incidència del canvi climàtic en els cítrics i van revelar els primers resultats de l’estudi de la cooperativa benicarlanda sobre l’ús del control biològic en camps de clemenules i tarongers.
En representació de Caixa Benicarló, van assistir el president, Vicent París Forés, i el director general, Josep Manel Galán Foix. Per part de la cooperativa de Benicarló, hi van ser presents el president, Sergio Ortiz Bueno, i el director general, Guillermo Edo Barreda.
La primera ponència va ser a càrrec del doctor enginyer agrònom de la Universitat de València, Manuel Agustín Fonfría, qui va tractar la “Incidència del canvi climàtic en els cultius citrícoles”. Fonfría va destacar els efectes de l’augment de temperatura i la reducció de l’aigua en els cítrics, afirmant que aquestes condicions poden reduir la producció, alterar la qualitat dels fruits, retardar la maduració, i afectar la coloració i el contingut de sucres i àcids dels fruits.
La segona xerrada es va centrar en el control biològic, una tècnica que utilitza enemics naturals per combatre plagues. José Juan García Mateu, tècnic de cítrics de Benihort, va detallar que l’estudi de control biològic, iniciat la campanya passada amb la cooperativa Anecoop i l’empresa Koppert, durarà dos anys. Aquest projecte es duu a terme en dues parcel·les de clemenules per controlar la aranya roja i en dues parcel·les de tarongers per supervisar el pugó roig, combinant control biològic amb tractaments químics respectuosos amb els enemics naturals.
Les jornades van concloure amb una demostració de calibració de turbos i un dinar de germanor al viver Benihort.