SER Maestrat en directe

L’embassament d’Ulldecona en emergència per manca d’aigua

La sequera excepcional afecta el pantà d’Ulldecona i altres zones de la demarcació del Xúquer

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha declarat la situació excepcional per sequera extraordinària a tota la demarcació, incloent el pantà d’Ulldecona. Les dades del Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica revelen que aquest any hidrològic és el més sec dels últims 33 anys, amb una precipitació mitjana de 115 mm, molt per sota dels 216 de la sèrie històrica.

La manca de pluges ha provocat una notable disminució en les aportacions als rius, una baixada dels recursos subterranis i una reducció en la capacitat d’emmagatzematge dels embassaments. Tot i que globalment estan per sobre de la mitjana dels últims 10, 20 i 30 anys, alguns sistemes, com ara el Palancia-Los Valles, Sénia-Maestrat i Marina Alta, es troben en una situació d’emergència per l’escassetat d’aigua.

En concret, el pantà d’Ulldecona, situat a la capçalera del riu Sénia, només es troba al 4,8 per cent de la seva capacitat, amb 0,53 hectòmetres cúbics d’aigua embassada. La Confederació està estudiant possibles restriccions agrícoles que podrien entrar en vigor a partir de maig.