SER Maestrat en directe

LA UNIÓ alerta d’una baixada del 30% en la collita de nispros per la falta de pluges

  • La Unió Llauradora indica que la producció de nispros a la Comunitat Valenciana baixarà un 30% respecte a la campanya passada a causa de la manca de pluges.

Segons La Unió Llauradora, la producció de nispros a la Comunitat Valenciana es preveu al voltant de 10.000 tones, una reducció del 30% respecte a la campanya anterior (14.000 tones) a causa de la falta de pluges. Les dades de 2022 indiquen que hi ha 1.079 hectàrees de cultiu, amb 892 ha a la zona de la DO de Callosa d’En Sarrià, 123 ha a l’Alto Palancia castellonenc i 28 al Camp de Morvedre de València. En total, la superfície de cultiu ha disminuït un 9% en l’última dècada.

La cooperativa de Callosa d’en Sarrià, que comercialitza el 75-80% de la producció total de la Comunitat Valenciana, espera una producció d’uns 8.000 tones aquest any, enfront de les 11.000 tones habituals.

Les adversitats meteorològiques han avançat la campanya de recol·lecció en dos o tres setmanes a la Marina Baixa. S’estima que al maig ja estarà tot recollit. Malgrat la baixada en el calibre a causa de la falta de precipitacions, la qualitat del fruit és excepcional aquest any.

Els preus oficials en origen han augmentat un 50% respecte a l’any passat, però això no ha significat un increment dels ingressos dels productors, ja que la collita és menor i els costos de producció segueixen en augment. La mà d’obra continua sent un dels principals problemes, amb entre 500 i 1.000 jornalers necessaris només a Callosa d’en Sarrià.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, subratlla la importància de continuar produint nispros a la Marina Baixa per mantenir la qualitat del producte local. Destaca que el cultiu és exigent en mà d’obra i requerix un preu just en els mercats.

A l’Alto Palància, la campanya es preveu normal, sense problemes fitosanitaris i amb una producció de bon calibre. La collita començarà al juny. Tot i ser la segona zona en importància per al cultiu de nispros, s’està convertint en una producció residual amb la pèrdua del 90% de les plantacions en l’última dècada.