SER Maestrat en directe

La Guàrdia Civil destrueix una bomba de l’època napoleònica que es trobava al castell de Peníscola

  • La bomba de canó pesava 76 quilos

N. de P:

El passat dia 16 de l’actual operaris arqueòlegs que es trobaven realitzant obres d’estudi i restauració al castell de Peníscola, van trobar una bola de canó possiblement de l’època napoleònica.

Participat el fet, al Centre Operatiu de Serveis (COS) de la Comandància de la Guàrdia Civil, es va activar el protocol de desactivació per part de l’Equip de Desactivació d’Explosius (EDEX), la mateixa va ser traslladada a una zona de seguretat.

Una vegada en el lloc, els especialistes van comprovar que es tractava d’una bola de canó napoleònica de 76 quilos de pes i un diàmetre de 3100mm, carregada amb pólvora negra com es va poder comprovar després de diverses detonacions controlades per a la seva obertura.

Les restes seran lliurades als restauradors arqueòlegs per al seu posterior estudi i documentació.

 RECOMANACIONS:

Com reconèixer que ens trobem davant un artefacte explosiu?

Els artefactes explosius solen trobar-se en paratges aïllats, zones de labraza o dobles fons de cases habitades durant la guerra.

Tot objecte amb aparença d’artefacte explosiu i estrany a l’entorn, hem de considerar-lo com a tal, extremar les precaucions, no tocar-lo i avisar al 062, perquè agents especialitzats facin la comprovació sense córrer riscos innecessaris.

No moure ni tocar!

Impedir que ningú toqui l’objecte sospitós.

Allunyar-se del lloc, per la mateixa ruta que hem accedit, però en sentit contrari, ja que pot haver-hi altres artefactes en la zona.

L’artefacte pot portar diverses dècades adormit i, si no el manipulem, és possible que continuï en aquest estat.

Avisar al 062, donant les indicacions del lloc en el qual ens trobem.

Esperar l’arribada dels agents a una distància mínima de 300 metres de l’artefacte i, si és possible, a cobert.

Com senyalitzarem la troballa?

 Utilitzar elements de l’entorn com a pedres, branques o una peça amb color intens. Convé senyalitzar, però no emmascarar l’artefacte.

No improvisar noves rutes per a buscar elements que ens ajudin a senyalitzar, buscar-los en el mateix camí pel qual hem accedit.

Ressaltar el lloc amb marques en el sòl a manera d’encreuaments o fletxes.

Si disposa de GPS o mòbil amb aquesta aplicació fer ús d’aquest, fent arribar les coordenades exactes als especialistes de la Guàrdia Civil.