La Diputació de Castelló treballa al costat dels ajuntaments per a aconseguir que el Consell declare com a emergència les obres necessàries per a garantir l’aigua potable en els municipis amb escasses.
El diputat de Cicle Integral de l’Aigua, Iván Sánchez, ha mantingut una reunió amb alcaldes de municipis afectats per l’escassetat d’aigua, com Canet lo Roig, Vistabella, Xodos, Costur, Benafigos, La Jana i Ares del Maestrat. En la trobada s’ha analitzat la problemàtica existent de falta d’aigua en estos municipis que està comportant al subministrament d’aigua a través de cisternes.
Com ha explicat, “treballem al costat del Consell per a agilitzar els tràmits necessaris per a garantir el proveïment d’aigua potable a la província i, en eixe sentit hem mantingut diferents reunions per a aconseguir un compromís real, àgil i ràpid”. Sobre aquest tema, la institució provincial ha mantingut diverses reunions amb el Consell, la Direcció General de l’Aigua i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer amb l’objectiu comú de garantir el proveïment d’aigua potable.
“Des del Govern Provincial treballem al costat dels pobles, tendint la mà per a ajudar-los, sent diligents en la resolució de problemes que són bàsics i demandant al Consell el suport i la inversió que faça possible que tota la província tinga garantit l’accés a l’aigua, a un recurs vital per a la vida”, ha subratllat.
Quant als passos a seguir per a aconseguir la declaració com a emergència, els ajuntaments afectats hauran d’elaborar un informe, bé per part dels tècnics municipals o de l’empresa encarregada de la gestió de l’aigua potable, que explique com està la situació del proveïment de recursos hídrics en el municipi i la justificació quant a la necessitat d’eixa obra d’emergència.
Després de l’elaboració d’eixe informe, els ajuntaments hauran de convocar un ple per a aprovar este informe que s’elevarà a les a la Conselleria d’Infraestructures, Aigua, Territori i Medi Ambient, qui avaluarà si escau declarar l’obra d’emergència.
Sobre aquest tema, la Diputació treballa al costat del Consell en l’execució d’infraestructures hidràuliques de proveïment d’aigua potable a la província. “La previsió d’actuacions abasta des de l’execució de xarxes col·lectives supramunicipals de transport d’aigua fins a la realització de sondejos estratègics d’aigües subterrànies, així com actuacions complementàries del proveïment”, ha contat el diputat.
Algunes de les obres previstes com a actuacions conjuntes en este protocol són els sondejos per a proveïment als municipis de Benafigos, Vistabella i Xodos; el proveïment a Canet lo Roig, Traiguera i La Jana des de sondeig de Canet lo Roig, o el sondeig per a proveïment a Costur en el terme municipal de l’Alcora. “Continuarem mantenint reunions entre totes dos administracions de manera periòdica perquè eixes actuacions necessàries siguen una realitat al més prompte possible i aconseguir, així, que els servicis bàsics com és l’aigua siguen garantits en el conjunt del nostre territori”, ha incidit.
A més d’això, la Diputació i el Consell també va firmar el març passat el protocol per a iniciar els tràmits de la dissolució del Consorci Concessionari d’Aigües Pla de l’Arc, creat en 2008, i del Consorci Concessionari d’Aigües (Xarxa de Proveïment de la Plana), creat en 2002, ja que el sistema actual resulta ineficient, i optar per la creació d’un nou Consorci Provincial d’Aigües de Castelló. Esta entitat tindrà personalitat jurídica pròpia, amb representació de les diferents administracions implicades en la gestió de l’aigua i consignacions pressupostàries que permeten l’elaboració de plans plurianuals d’inversió.