La Diputació de Castelló ha reunit als alcaldes i regidors dels ajuntaments per a coordinar de manera conjunta l’inici de la nova temporada del servici de control i tractament de mosquits.
El Saló de Recepcions ha acollit una sessió informativa en la qual s’ha comunicat als municipis totes les actuacions que la Diputació ha fet i està realitzant en la lluita contra dels mosquits. Així ho ha manifestat el diputat de Medi Natural, José María Andrés, qui ha subratllat que “en la lluita contra els mosquits hem d’anar tots de la mà i és per això que la col·laboració i coordinació entre administracions és essencial perquè eixa lluita siga efectiva i eficaç”.
Acompanyat pel biòleg de la Diputació, Blai Peñarroya, i el coordinador tècnic del servici de control i tractaments de mosquits, Álvaro Lis, el diputat de Medi Natural ha traslladat als alcaldes i regidors “el suport de la institució en la gestió, control i tractament d’estes dípteres en les zones rurals i naturals, davant la greu problemàtica que presenta per a la ciutadania i davant l’escenari present de ser algunes espècies potencials vectors de malalties”.
Perquè, tal com ha recordat José María Andrés, “són els ajuntaments els qui tenen la competència per a la realització dels tractaments en les zones urbanes dels seus respectius termes municipals”. Així, el diputat ha incidit en la necessitat d’esbrossar àrees en les quals s’acumula la vegetació per part dels ajuntaments, així com evitar la permanència d’aigua estancada en terrenys, tests o recipients.
En este sentit, el diputat ha assenyalat que “és essencial informar sobre la importància d’erradicar qualsevol espai que puga acumular aigua i sensibilitzar a la població, perquè la prevenció i la conscienciació entre la ciutadania és molt important per a combatre la presència de mosquits”, ha afirmat José María Andrés.
Durant el present any, la Diputació ha mantingut reunions per part del coordinador tècnic amb els municipis, principalment de litoral i prelitoral, per a “escoltar i donar respostes a les necessitats i inquietuds dels castellonencs i així millorar el servici de cara a esta temporada”, ha explicat el diputat provincial.
Així mateix, va realitzar el mes de febrer passat una xarrada informativa dirigida als tècnics per a coordinar, consensuar i posar accions comunes en la direcció del control i tractaments dels mosquits. “L’anticipació i els treballs en equip són fonamentals per a atallar unes plagues que cada any són més agressives i causen més problemes als veïns i veïnes de Castelló”, ha expressat Andrés.
Pel que, la Diputació, com a altaveu del conjunt de la província, ha traslladat a la Generalitat Valenciana la problemàtica dels mosquits a la província de Castelló. Així, el diputat de Medi Natural ha mantingut una reunió amb la directora general de Salut Pública per a aconseguir que assumisca el seu rol per a combatre els mosquits, ja que “té la competència en salut pública i agilitat en les autoritzacions per a realitzar els vols”, ha comentat José María Andrés.
A més, amb l’ànim de continuar combatent de manera coordinada als mosquits juntament amb els ajuntaments i ateses les necessitats i requeriments d’estos, “des de la Diputació posarem a la disposició dels ajuntaments material educatiu per a la seua distribució en xarxes socials, amb la finalitat de conscienciar a la ciutadania i promoure el control de mosquits en l’àrea privada”, ha anunciat el diputat.
De la mateixa manera, José María Andrés ha instat els ajuntaments a dur a terme jornades de formació per a la ciutadania, perquè és “fonamental” conscienciar i formar a la població. “És una de les millors inversions a curt, mitjà i llarg termini per al control de mosquits en els seus municipis, millorar l’eficàcia dels tractaments i sobretot, reduir el risc de transmissió de malalties vectorials que cada vegada està més present a nivell mundial”, ha conclòs.