- La Diputació Provincial de Castelló està a punt de concloure les obres d’adequació i millora dels accessos al Castell de Peníscola, un projecte que forma part del Pla de Dinamització Turístic Cultural de la fortalesa.
- Aquest pla, que va ser aprovat el 2014 amb la col·laboració del Ministeri de Cultura i la Generalitat Valenciana, ha anat desenvolupant diverses fases de restauració, conservació i manteniment del castell.
La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha visitat els treballs en curs i ha destacat la importància d’aquestes obres per posar en valor el ric patrimoni cultural i històric del Castell de Peníscola, convertint-lo en un reclam turístic de primer nivell tant per a la província de Castelló com per a tot el país. Barrachina ha subratllat que “aquestes obres són una inversió en el nostre futur turístic, que ajudarà a consolidar Peníscola com una destinació de referència”.
Les actuacions actuals formen part de la tercera fase del pla i inclouen la renovació dels trams d’escala de la zona d’accés al castell, realitzats inicialment a finals del segle XX. L’objectiu és millorar l’accessibilitat i evitar accidents, ajustant les grandàries dels esglaons a la normativa vigent. A més, s’ha reforçat la il·luminació de l’escala i s’ha restaurat la fusteria de les finestres de la taquilla.
Altres intervencions inclouen la reparació del paviment del vestíbul, la restauració de dos buits espitlleres medievals a les torres d’accés, i treballs en cobertes i serralleria. La inversió total de les obres ascendeix a 140.520 euros.
Des de l’inici del Pla de Dinamització Turístic Cultural, la Diputació ha destinat quasi 5 milions d’euros a la millora del Castell de Peníscola, creant un centre d’interpretació innovador sobre la història del castell i el seu destacat ocupant, el Papa Lluna. El 2023, el castell va rebre 327.677 visites, demostrant la seva capacitat d’atracció i el seu paper clau com a destinació turística.
Una vegada finalitzades aquestes obres, només quedarà completar l’equipament del Parc d’Artilleria com a part de la tercera fase del pla, consolidant així el Castell de Peníscola com una joia del patrimoni cultural i turístic de Castelló.