SER Maestrat en directe

La Diputació de Castelló aposta per les dades obertes per potenciar el turisme

  • La Diputació Provincial de Castelló ha reafirmat el seu compromís amb l’ús estratègic de les dades obertes per a promoure el turisme. Així ho ha demostrat durant la III Trobada Nacional de Dades Obertes, celebrada aquest divendres al Castell de Peníscola, enfocada en l’impuls econòmic i la millora de les experiències turístiques sostenibles.

La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha destacat que “les dades obertes són una ferramenta poderosa per a la transformació social i l’avanç global”. Ha subratllat la importància de la col·laboració entre administracions i la necessitat d’eliminar barreres per a aprofitar el potencial de les dades obertes.

La trobada, organitzada en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i el Govern d’Aragó, ha presentat diverses ponències i taules de debat sobre l’ús de dades obertes en el disseny de polítiques públiques. El catedràtic José Norberto Mazón López ha impartit una conferència sobre el paper de les dades en la transformació digital del turisme, ressaltant els avantatges de l’anàlisi Big Data i la intel·ligència artificial per desenvolupar experiències turístiques innovadores.

Durant l’esdeveniment, es va debatre sobre com les dades obertes poden crear nous serveis que milloren i consoliden l’oferta turística, faciliten la formació d’empreses adaptades a les necessitats del mercat i desenvolupen productes innovadors. Una taula rodona titulada “Turisme i economia: espai de dades per a afavorir el creixement” va abordar les oportunitats que presenten els espais de dades per al creixement econòmic del sector turístic.

En paraules de Barrachina, “escoltar els que ens visiten i conéixer les seues inquietuds ens ajuda a millorar les infraestructures, l’oferta turística i els serveis de manera eficient i sostenible”. Així mateix, ha destacat que la transparència i la col·laboració són claus per a una societat democràtica i equitativa, posant en relleu el reconeixement de la Diputació amb el Segell Infoparticipa per la seva excel·lència en transparència.

La III Trobada Nacional de Dades Obertes ha servit com a espai de coneixement i debat, amb l’objectiu de fomentar l’ús de la informació continguda en les dades per a dissenyar polítiques públiques que beneficien la ciutadania i potencien el turisme a Castelló.