SER Maestrat en directe

La Comunitat Valenciana, amb el menor import d’ajudes PAC a l’agricultura: AVA-ASAJA alerta sobre el minifundi

  • L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) ha revelat que la Comunitat Valenciana és la regió d’Espanya amb el menor import mitjà d’ajudes directes de la Política Agrícola Comuna (PAC).
  • Amb una ajuda mitjana de 1.301 euros per beneficiari en 2022, l’organització destaca que aquesta xifra és quasi quatre vegades menor que la mitjana nacional i fins a sis vegades inferior a regions com Castella i Lleó.

Segons les dades oficials del Ministeri d’Agricultura, l’informe de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) assenyala que la Comunitat Valenciana és la regió d’Espanya amb el menor import d’ajudes de la Política Agrícola Comuna (PAC). Amb una mitjana de 1.301 euros per beneficiari en 2022, la xifra contrasta fortament amb la mitjana nacional de 4.405 euros i les xifres més altes de regions com Castella i Lleó, que superen els 8.000 euros.

El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, ha expressat la preocupació de l’organització davant aquesta situació, assenyalant que les ajudes PAC són pràcticament testimonials per a l’agricultura valenciana, sobretot a causa del minifundi que caracteritza la regió. Això significa que aquestes ajudes no compensen adequadament el rendiment que obtenen altres regions agrícoles.

Aguado ha advertit que les ajudes deixen fora a més de la meitat dels productors i de la superfície agrària autonòmica, especialment en sectors com les hortalisses, els fruiters i la vinya. En aquest sentit, l’organització agrària ha exigit reduir la burocràcia per als xicotets agricultors, acabar amb la competència deslleial de països tercers i impulsar un pla de viabilitat que permeti explotacions més grans i unides.

Quant a la burocràcia, Aguado ha afirmat que només un estatut especial de xicotets agricultors podria frenar la crisi imminent. Amb les càrregues burocràtiques existents i l’edat avançada de la població agrària valenciana, molts agricultors podrien optar per abandonar les terres, augmentant el risc d’abandonament de la terra i el deteriorament ambiental.

L’organització agrària també ha valorat positivament la recent mesura que exonera de controls mediambientals a les finques menors de deu hectàrees. No obstant això, ha instat al ministre d’Agricultura a simplificar encara més el règim de la PAC per als agricultors que reben menys de 5.000 euros d’ajudes directes a l’any.

D’altra banda, Aguado ha alertat sobre el desmantellament de mesures de mercat en la PAC i els acords comercials amb països tercers, que posen en perill l’agricultura mediterrània i l’autosuficiència alimentària europea.

En conclusió, AVA-ASAJA ha demanat un pla de viabilitat per aconseguir explotacions agràries més grans i unides, assegurant una gestió més professional i un futur més sostenible econòmicament per a l’agricultura valenciana.