SER Maestrat en directe

Els inspectors de pesca marítima fan vaga en protesta per la manca de suport governamental

Els inspectors de pesca marítima de l’Estat han iniciat una jornada de vaga general avui dimarts, 4 de juny de 2024, a tots els ports pesquers. La vaga es convoca en protesta contra la hipocresia del Govern, que recentment ha presentat amb orgull el seu anteprojecte de Llei de Control, Inspecció i Règim Sancionador de la Pesca, però que segons els inspectors, no aborda les necessitats reals del servei d’inspecció.

Els inspectors són responsables de garantir que les activitats pesqueres compleixin la normativa, evitant descarregues il·legals d’espècies importants com l’anxova del Cantàbric o el tonyina roja. Malgrat l’anunci de reforçar la figura dels inspectors per frenar les captures il·legals, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació no reconeix la necessitat d’un servei d’inspecció dinàmic i efectiu.

Amb el suport total de CCOO, els inspectors reprenen la vaga, que es va suspendre després de la finalització unilateral de les negociacions per part dels Ministeris d’Agricultura i Pesca i de Política Territorial a mitjans de 2023. Aquest tancament en fals del problema de la inspecció de pesca a Espanya va deixar el col·lectiu a l’espera de la formació del nou Govern al novembre de 2023 i del nomenament de la nova Directora General d’Ordenació Pesquera i Aqüicultura, Aurora de Blas Carbonero, al desembre.

Des d’aleshores, els inspectors han esperat un gest de l’Administració per reprendre les negociacions i resoldre els conflictes pendents. Davant la manca de resposta, i coincidint amb l’inici de la campanya del tonyina roja i en plena campanya de l’anxova, els inspectors han convocat una nova jornada de vaga per aconseguir les millores necessàries per garantir la seguretat i dignitat en el seu treball.

A l’abril d’aquest any, CCOO ja havia convocat concentracions en diverses Delegacions i Subdelegacions del Govern, així com davant la Subdirecció General de Vigilància Pesquera i Lluita contra la Pesca Il·legal, per mostrar el seu descontentament. Ara, davant la falta de resposta per part del Govern, els inspectors de pesca, amb el suport dels sindicats CCOO i ELA, han convocat aquesta jornada de vaga per demanar les millores merescudes.