SER Maestrat en directe

AVA-ASAJA denuncia robatoris freqüents en les casetes de reg a Castelló i València.

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) ha alertat sobre una sèrie de robatoris freqüents que estan afectant les casetes de reg dels camps de les províncies de Castelló i València, especialment a localitats com Almenara, Almassora, Segorbe i Silla. Els delinqüents estan enfocant-se principalment en sostreure el cablejat de coure dels transformadors i altres instal·lacions de reg per vendre’l en el mercat negre.

Segons AVA-ASAJA, a Almenara s’han comptabilitzat una desena de robatoris des del 5 d’abril, alguns d’ells en la mateixa explotació agrària. Els lladres entren en les casetes forçant el cadenat i sovint causant danys importants, obligant els agricultors a buscar alternatives com soldar o col·locar formigó.

Higinio Peirats, un dels regants afectats d’Almenara, ha informat del robatori no sols de cablejat de coure sinó també de tubs de reg, ocasionant pèrdues significatives per als agricultors. Els materials sostrets tenen poc valor en el mercat negre, mentre que les reparacions poden costar fins a 6.000 euros per afectat.

Els casos de robatori no es limiten a Almenara. La setmana passada, l’Equip ROCA de la Guàrdia Civil de Castelló va desarticular un grup criminal dedicat al robatori en casetes de camps de diverses localitats. Aquests lladres van robar divers material agrícola, com motocultors, motobombes, generadors elèctrics i mànegues de reg, utilitzant sempre el mateix modus operandi.

A la província de València, a l’Horta Sud, també s’han produït robatoris similars. Recents incidents a Alcàsser i Silla mostren una tendència preocupant. Davant d’aquesta situació, els regants han sol·licitat una reunió amb Delegació de Govern per demanar un augment de la presència policial en les zones afectades.

AVA-ASAJA demana també un enduriment del Codi Penal per imposar penes més severes i agilitzar els tràmits per a interposar denúncies, amb l’objectiu de disposar de dades reals sobre els robatoris i prendre mesures efectives contra aquesta xacra.