SER Maestrat en directe

AVA-ASAJA demana acció davant l’amenaça de la mosca blanca en els cultius de cítrics i caquis

  • L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) alerta d’una invasió sense precedents de la mosca blanca en els cultius de cítrics i caquis a la Comunitat Valenciana. Segons l’organització agrària, aquesta plaga ha afectat més del 80% dels camps en algunes comarques, provocant danys importants als arbres i una degradació dels fruits.

 La mosca blanca, pertanyent a la família dels aleuròdids (Aleyrodidae), s’ha convertit en una amenaça seriosa per als agricultors de cítrics i caquis. Segons AVA-ASAJA, la situació s’ha tornat alarmant, amb la presència d’aquesta plaga en més del 80% dels camps en algunes àrees de producció. Els agricultors estan realitzant tractaments fitosanitaris costosos, però es troben amb dificultats per controlar la plaga, especialment a causa de la calor excepcional des de l’hivern i la manca d’opcions de control eficaces autoritzades per la normativa europea.

L’organització agrària insta les autoritats a establir una estratègia més precisa per controlar la mosca blanca, ampliant les opcions de tractament i fomentant la cria i alliberament de depredadors naturals. Després d’una reunió amb la Conselleria d’Agricultura, el Servici de Sanitat Vegetal ha sol·licitat l’autorització excepcional de dos insecticides, ciantraniliprol (Exirel) i sulfoxaflor (Closer), per a fer front a la plaga en els cítrics i caquis.

El vicepresident d’AVA-ASAJA, Bernardo Ferrer, adverteix que la mosca blanca està afectant gairebé totes les zones productores, amb una mitjana del 30% d’afectació, arribant al 80% en alguns termes. Això suposa un repte urgent per a la indústria dels cítrics, ja que els compradors no volen fruita afectada per aquesta plaga. La situació també és preocupant a altres comarques com La Plana, el Camp de Túria i La Marina. AVA-ASAJA celebrarà una reunió sectorial per a debatre aquesta problemàtica i altres qüestions d’interès.