SER Maestrat en directe

AVA-ASAJA critica Sud-àfrica per les deteccions de taca negra en els cítrics

AVA-ASAJA denuncia Sud-àfrica per les seves mesures fitosanitàries

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) ha expressat el seu rebuig envers el govern i el sector citrícola de Sud-àfrica després que les autoritats d’aquest país sol·licitessin consultes amb la Unió Europea (UE) a l’Organització Mundial del Comerç (OMC). Aquesta sol·licitud està relacionada amb les mesures fitosanitàries aplicades als cítrics per al control de la taca negra, una malaltia que pot causar danys significatius al sector citrícola europeu.

El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, ha criticat durament aquesta estratègia, afirmant que Sud-àfrica hauria de centrar-se en millorar els seus controls fitosanitaris en lloc d’amenaçar i xantatgejar la UE. Aguado ha destacat que les deteccions de taca negra en els enviaments sud-africans a la UE han augmentat constantment en els últims anys, arribant a un total de 51 intercepcions el 2023.

A més, l’organització agrària ha recordat que la UE ha advertit repetidament Sud-àfrica sobre la necessitat de millorar els seus controls per reduir la presència d’aquesta malaltia en els seus cítrics exportats. Aguado també ha subratllat que les mesures de control de plagues i malalties són una pràctica comuna en el comerç mundial de cítrics, com ho demostra el cas de les exportacions espanyoles de mandarines als Estats Units.

Finalment, AVA-ASAJA ha destacat que, tot i les afirmacions de Sud-àfrica, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha determinat que el fong de la taca negra es pot transmetre a través de la fruita i s’adapta fàcilment al clima mediterrani, essent present a Tunísia des de 2019.