La Filmoteca Valenciana presenta un cicle de cinema africà actual

  • La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), presenta un cicle de cinema africà contemporani a La Filmoteca Valenciana del 30 d’abril al 19 de juny.

El cicle s’inicia el dimarts 30 d’abril, a les 18.00 hores, amb la projecció de la pel·lícula argelina ‘Alubies vermelles’ (2013) de Narimane Mari. La sessió serà presentada pel crític, professor i programador de cinema Javier H. Estrada, comissari del cicle.

El documental ‘Dahomey’ (2024) de la franco-senegalesa Mati Diop, guanyador de l’Oso d’Or en l’última edició de la Berlinale, reflecteix el bon moment que viu el cinema africà, tot i no ser gaire conegut en els circuits comercials del nostre país.

Conformat per una dotzena de pel·lícules, el cicle inclou treballs de directors consagrats com el maurità Abderrahmane Sissako, l’argelina Narimane Mari o la tunisiana Kaouther Ben Hania, juntament amb una nova generació de cineastes com el ruandès Kivu Ruhorahoza, la zambiana Rungano Nyoni, la kenyana Wanuri Kahiu, el lesothense Lemohang Jeremiah Mosese o l’egipci Omar El Zohairy.

Segons Javier H. Estrada, comissari del cicle, aquesta generació d’autors “està aconseguint radiografiar les complexes circumstàncies de les seves societats, detectant les ferides del passat en el present, aplicant sempre un humanisme inquebrantable i una audàcia formal sense precedents. Potser hem de canviar de perspectiva de una vegada per totes, mirar cap a Àfrica per trobar el futur més estimulant de l’audiovisual que es realitza en els nostres dies”.

El cicle continua el dimarts 7 de maig amb ‘Things of the Aimless Wanderer’ (2015) de Kivu Ruhorahoza i el dimecres 8 de maig amb ‘Timbuktu’ (2014) d’Abderrahmane Sissako.

A partir de juny, el cicle continuarà amb altres pel·lícules com ‘Atlantique’ (2019) de Mati Diop i ‘Rafiki’ (2018) de Wanuri Kahiu, entre altres.