SER Maestrat en directe

La «Romeria de Sant Gregori» de Vinaròs tornarà en 2025

Les festes de carrer, de barri, pràcticament han desaparegut a la ciutat de Vinaròs. Per això, i amb l’objectiu de rescatar esta tradició, l’antic veïnat del carrer Sant Gregori s’ha proposat, en col·laboració amb els veïns actuals, i organitzats des d’una associació creada oficialment, recuperar la tradició de la romeria amb el sant fins a la seua ermita.

Este passat dissabte es va celebrar la segona trobada de l’antic veïnat i es va recordar no sols a les majorales de la nostra infantesa, sinó també com un 20 de juliol de 1978 es va constituir formalment el Club Juvenil “Sant Gregori” format per un grup de joves entusiastes, entre ells Antonio Forner, Agustín Castejón, Manuel Jiménez, Francisco Méndez, Agustín Forner, Juan Domingo Redó i alguns més.

Eren molt joves, però van saber canalitzar les seues inquietuds de forma organitzada, van llogar un local i amb rifes i loteries es van llançar a realitzar activitats per als més xicotets; van començar per festes infantils en el carreró del convent per a continuar organitzant el cross en el Cervol, futbol en els Salesians, festes infantils en Fires i, a més de recuperar la festa al carrer Sant Gregori, van instaurar la romeria fins a l’ermita.

Recordem aquelles imatges de la romeria amb el Sant en andes fins a l’ermita, que en aquells dies feia les funcions de magatzem municipal, ple de “trastos” i amb un estat de conservació molt deficient. Del Club Sant Gregori es va passar a la Societat Cultural “La Colla” que durant molts anys va continuar organitzant la romeria, amb ajuda de Caixa Vinaròs que sufragava la xocolatada que es duia a terme en el que era la pista d’exàmens per a l’obtenció del permís de conduir.

Alguns anys es va poder celebrar acte religiós; primer va ser mossén Paco qui ho celebrava, posteriorment mossén Marcos Gascón i Miquel Romero. Amb la desaparició de la Societat Cultural La Colla, la romeria va deixar de celebrar-se. L’ermita es va restaurar magníficament i ara és una llàstima que no s’aprofite ni tan sols el dia del Sant.

Però l’any vinent 2025 tornarà a celebrar-se la romeria i amb caràcter popular. Quedeu tots emplaçats al dissabte dia 10 de maig, a les 16.30 hores, a la romeria amb el sant, des del carrer Sant Gregori, des del carreró del convent al costat de Casa Pocho. Tenim un any per davant per a organitzar la jornada i ja comptem amb l’associació veïnal “Foro Forat” que es compromet a formalitzar tots els tràmits necessaris. Del dinar de germanor, per a una altra data, ja continuarem parlant.