SER Maestrat en directe

Presentació del documental sobre el Molí Noguera: Set segles d’història amb imatges inèdites

  • Avui s’ha presentat un documental de 12 minuts sobre el Molí Noguera, una emblemàtica edificació medieval situada a Vinaròs. El guió, escrit per Mariano Castejón, president de l’associació Foro Forat, es basa en el llibre “El Molí de Noguera: set segles de tecnologia medieval a Vinaròs”, publicat el 2008 per Santiago Roig Mafé.

El documental recull una col·lecció de fotografies dels exteriors i interiors del molí, realitzades per Castejón des del 2008 fins ara. La principal novetat són les imatges aèries enregistrades recentment amb un dron per Sergio Arnau, que ofereixen perspectives inèdites d’aquest històric edifici.

El Molí Noguera, situat a la riba dreta del riu Sènia, a uns dotze quilòmetres del centre de Vinaròs i a dos quilòmetres d’Ulldecona, és el més antic edifici civil de la zona. Amagat darrere del polígon industrial de Planes Altes, el molí conserva elements arquitectònics que van des de l’època islàmica fins a l’època moderna.

A l’interior del documental, acompanyat del pasdoble “El molino de noguera”, es pot veure un recorregut per les seves arcades gòtiques del segle XV, l’habitatge familiar i una capella amb esgrafiats decoratius i un retaule barroc actualment dipositat a la capella de la comunió de l’Arxiprestal.

El documental posa en relleu la importància històrica i arquitectònica del Molí Noguera i recorda la responsabilitat de l’Ajuntament de Vinaròs en la seva conservació. Castejón subratlla la necessitat d’actuar per evitar la desaparició d’aquest patrimoni cultural, destacant que podria esdevenir un atractiu turístic amb les degudes restauracions. El reportatge és una crida a preservar aquest valuós element del patrimoni local, no només com a obra d’art o antiguitat, sinó també com a testimoni d’un passat que mereix ser conegut i valorat per les futures generacions.