SER Maestrat en directe

Recuperem les varietats tradicionals dels nostres pobles

  • L’Associació Connecta Natura ha llançat una campanya per recuperar les varietats tradicionals d’hortalisses i fruiters a les comarques castellonenques, responent a l’alarma generada per la pèrdua del 75% de les varietats agrícoles del món, segons dades de la FAO.

Connecta Natura col·labora amb agricultors professionals i aficionats que cultiven aquestes varietats a les seves parcel·les, signant un contracte de custòdia per garantir el seguiment i la traçabilitat del material genètic. Des de 2019, l’associació ha realitzat prospeccions en diverses localitats per localitzar i caracteritzar fruiters tradicionals, recuperant brots d’arbres envellits per empeltar i obtenir nous exemplars.

Durant el 2024, una jornada de voluntariat va reunir més de 30 persones que van contribuir a ampliar la col·lecció de fruiters tradicionals a la vall de Xinquer, amb la plantació de diverses varietats de cirerers, pomeres, pruneres, albercoquers i pereres. A més de la plantació, les jornades van incloure una ruta interpretativa per sensibilitzar sobre la importància de mantenir el paisatge agrícola tradicional i prevenir incendis.

Paral·lelament, des de 2021, Connecta Natura ha impulsat el Banc de Llavors de les comarques castellonenques, promovent la multiplicació participativa de les varietats hortícoles tradicionals. Durant el 2024, s’han celebrat set jornades de promoció en diverses localitats, amb la participació de més de 260 persones. Aquestes jornades han destacat els beneficis d’aquest patrimoni natural i la seva capacitat d’adaptació als desafiaments del canvi climàtic.

Aquestes iniciatives s’emmarquen en projectes europeus i nacionals com Radiant i Biodiversidad en Acción, amb el suport de la Convocatoria de Medioambiente 2023 de CaixaBank. La missió de Connecta Natura és clara: recuperar i conservar les varietats tradicionals que formen part de la identitat dels nostres pobles i assegurar un futur sostenible per a l’agricultura local.