SER Maestrat en directe

Opinió | Llei de llibertat educativa?

Ara que entrem en la recta final del curs escolar 2023-2024 és el moment en què les famílies amb nens petits busquen a quina escola portaran el seu fill. Fins ara sols calia que visitaren les escoles del barri, però amb aquesta proposta de llei que ha presentat el govern valencià de PP i VOX, ho tindran més difícil, hauran de visitar totes les escoles que hi ha al poble. Tornarem al districte únic.

No puc imaginar als pares o iaios que viuen a l’Avinguda Tarragona, que tenen un cole sols creuar el carrer, “el Sanse”, potser hauran de creuar mig poble per anar a buscar als menuts “al Foguet”. Col·laborant, al mateix temps, amb el canvi climàtic. Ah no! Que per a VOX això no existeix.

En aquesta mateixa proposta de llei, l’actual Consell de PP-VOX, volen soterrar l’actual model de plurilingüisme als centres educatius de la Comunitat Valenciana, implantat pel govern del Botànic.

Deu ser que aquest govern no confia que els docents compleixin la llei, “se cree el ladrón que todos son de su condición”, ja que al DECRET 106/2022, de 5 d’agost, del Consell, d’ordenació i currículum de l’etapa d’Educació Primària. [2022/7572] Article 14. Ensenyament de llengües, els punts 1 i 3 diuen:

1. El sistema educatiu valencià, mitjançant l’aplicació del Programa d’educació plurilingüe i intercultural (PEPLI) ha d’assegurar el domini de les competències plurilingües i interculturals.

3. En el pla d’ensenyament i ús de les llengües es determina la proporció d’ús vehicular de les llengües oficials, el valencià i el castellà, i de la llengua estrangera. Aquest s’ha d’introduir mitjançant un enfocament d’obertura a les llengües o a través de la modalitat primerenca, a partir del segon cicle de l’Educació Infantil. A més, s’hi concreta la metodologia que s’ha d’emprar a l’hora d’ensenyar les llengües i que ha de fonamentar-se en el tractament integrat de les llengües i el tractament integrat de les llengües i els continguts.

Per tant queda clar que els docents ensenyen totes les llengües per igual. I queda també molt clar que el seu objectiu és eliminar el valencià de qualsevol àmbit de la vida pública valenciana. I no, no són invencions nostres, cal recordar la censura de la qual PP-VOX ja han fet gala, tant cap a la cultura com cap a la llengua valencianes, casos com el canvi de nom de l’auditori de Torrent, que abans era en honor al cantant de música en valencià Vicent Torrent, del grup All Tall; o la censura a les revistes en valencià (Camacuc, Cavall Fort…) en biblioteques públiques, com la de Borriana (Castelló); o si mirem aquí, a casa nostra, la negació del govern a la celebració del centenari del naixement d’un dels nostres referents literaris i culturals més destacats, Vicent Andrés Estellés.

Angela Caballer Bas. Vicesecretària General PSPV Vinaròs