SER Maestrat en directe

L’Ajuntament de Canet lo Roig finalitza la restauració de les campanes de l’Església de Sant Miquel

L’Ajuntament de Canet lo Roig continua amb fermesa el seu compromís de preservar i enalteir tots els símbols arquitectònics, paisatgístics i culturals del municipi. Després d’haver restaurat les tres primeres campanes de l’icònic campanar de l’Església de Sant Miquel l’any 2023, situat en el cor de la localitat, recentment s’ha sumat la més imponent.

No oblidem que la campana més petita, coneguda com a ‘Sant Vicent’, remunta a l’any 1842 i el seu autor roman desconegut. Amb un pes de 34 quilos i un diàmetre de 390 mil·límetres, és un testimoni de la història que ressona en el municipi. La següent en grandària i pes és la de ‘Sant Jeroni’ i ‘Sant Calixte’, també datada el 1842 i d’autoria desconeguda. Amb 53 quilos de pes i 450 mil·límetres de diàmetre, també contribueix a l’encant del campanar. La tercera, ‘Sant Miquel’ i ‘Santa Bàrbara’, forjada en 1907 pels tallers ‘Hijos de Vicente Roses’, pesa 381 quilos i presenta un diàmetre de 870 mil·límetres.

Pel que fa a la campana més gran, l’alcaldessa de Canet lo Roig, María Ángeles Pallarés, ha explicat que “porta el nom de campana ‘Nostra Senyora del Carme’ i ‘Sant Josep’, datant també del 1907, i és obra dels mateixos tallers ‘Hijos de Vicente Roses’. Amb un pes de 709 quilos i un diàmetre de 1070 mil·límetres, representa una autèntica joia patrimonial”. “Els treballs han esdevingut principalment una tasca de neteja profunda i la substitució del jou de fusta per un de nou”, ha afegit.

Cal ressaltar que, tant per pes com per grandària, els treballs de restauració de les quatre campanes han hagut de realitzar-se en el mateix campanar, fet que ha complicat encara més la tasca de restauració. Tot i això, aquesta intervenció reforça el compromís de l’Ajuntament amb la preservació del patrimoni local, consolidant així el seu valor cultural i històric per a les generacions futures.