SER Maestrat en directe

La Torre de Càlig guanya el premi internacional de Restauració i Conservació Domus Fassa Bortolo

La Torre de Càlig, una joia arquitectònica al cor de la localitat, ha estat reconeguda a nivell internacional pel seu excepcional procés de restauració. Els prestigiosos guardons “Domus Restauro e Conservazione Fassa Bartolo”, lliurats per la Universitat Studi di Ferrara d’Itàlia, han atorgat la medalla de plata a aquest emblemàtic edifici. En la novena edició d’aquests premis, que celebren l’excel·lència en la conservació del patrimoni històric, La Torre de Càlig ha brillat com un exemple inspirador.

Els arquitectes Fernando Vegas i Camila Mileto, responsables del projecte des dels seus inicis, han rebut el reconeixement a Ferrara en una gala que ha reunit els millors projectes de restauració d’arreu del món. El jurat ha elogiat la meticulositat i l’enginy desplegat en la recuperació de l’edifici, subratllant la importància de la seva integració amb la comunitat local.

El projecte de restauració de La Torre de Càlig ha estat un procés profundament enriquidor, que ha combinat una exhaustiva investigació arquitectònica i cultural amb una atenta restauració, respectant alhora l’essència històrica de l’edifici. La decisió d’eliminar elements com els merlets recents ha estat fruit d’una reflexió acurada sobre la seva autenticitat i el seu valor patrimonial.

L’alcalde Ernestina Borràs i la regidora de Patrimoni, Ruth Sanz, han acompanyat els arquitectes en la recollida del premi, destacant el paper crucial que La Torre de Càlig ha adquirit com a centre cultural i referent per a la comunitat local. El reconeixement internacional reforça el compromís de l’ajuntament amb la preservació i la promoció del patrimoni històric de la regió.

L’entusiasme generat per aquest premi ha inspirat l’ajuntament a continuar treballant en nous projectes de restauració i millora del patrimoni calijó. En breu, es farà una presentació del projecte a Càlig, amb l’objectiu de compartir amb tota la població els fruits d’aquesta tasca exemplar de conservació i restauració.