La Diputació de Castelló convoca el dimarts una reunió de coordinació amb els ajuntaments sobre el Pla Provincial contra els Mosquits

 

  • El president José Martí i diputada María Jiménez citen als edils «per a tindre’l tot disposat en el moment en el qual pugen les temperatures i calga posar a ple rendiment el programa de lluita contra els insectes» en el qual la institució invertirà 830.000 euros

N. de P:

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, i la diputada de Medi Natural, María Jiménez, han convocat per a dimarts que ve una reunió de coordinació sobre el Pla Provincial contra els Mosquits amb els representants polítics dels ajuntaments de la província.

Es tracta de la primera trobada de l’any que s’adopta per a oferir tots els detalls de les actuacions que emprendrà la Diputació al llarg del present exercici, en la qual els responsables tècnics del programa de lluita contra aquests insectes exposaran als responsables municipals les accions que haurien d’emprendre per a aconseguir que l’acció conjunta de totes les administracions proporcione els millors resultats possibles.

S’incidirà en la importància que els ajuntaments realitzen labors de desbrossament i neteja en les zones a tractar per a facilitar l’accés dels equips. A més, es demanarà als responsables municipals que continuen la labor de conscienciació perquè els propietaris de finques privades les mantinguen en bon estat i en la mesura que siga possible eviten l’estancament d’aigües.

1.170 jornades terrestres i 6 vols

El Pla Provincial contra els Mosquits comptarà en 2023 amb una dotació de 830.000 euros per a efectuar 1.170 jornades de tractaments terrestres i sis sessions de vols per a tractaments aeris, si es donaren les condicions necessàries per a activar-los. Així s’estableix en el nou contracte que va entrar en vigor en 2022, amb el qual es va aconseguir augmentar un 30% el nombre de jornades de tractament.

El tractament més eficaç el terrestre

Cal recordar que tots els experts assenyalen que els tractaments més eficaços són els terrestres perquè eliminen larves i mosquits adults, mentre que els aeris només actuen sobre les larves. A més, els vols estan prohibits per la legislació europea i només es poden realitzar amb caràcter excepcional després de forts episodis de pluja quan no és possible accedir per via terrestre a extensions d’aigua estancada. A més, han de comptar amb l’autorització de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Estands informatius

Com a novetat, en el present exercici se substituiran les xarrades informatives amb la població que s’organitzaven a través dels ajuntaments per la col·locació d’estands en llocs concorreguts, amb l’objectiu que els consells a la població tinguen la màxima difusió possible.

Pla actiu tot l’any

El president de la Diputació, José Martí, recorda que el Pla Provincial contra els Mosquits està operatiu tot l’any, “i malgrat el fred que està resultant aquest hivern, ens reunirem el dimarts amb els representants municipals per a tindre’l tot previst per a quan es produïsca un increment significatiu de les temperatures, alguna cosa que pot succeir en qualsevol moment”.

Tasca de tots

Per part seua, la diputada provincial de Medi Natural, María Jiménez, incideix en què la lluita contra els mosquits “ens concerneix a tots, a la ciutadania, que ha de posar de la seua part, i als ajuntaments, perquè en aquesta batalla cada administració té assignada una tasca: la Diputació actua en les zones de marjal o inundables en el medi natural, i els ajuntaments en les zones urbanes”.