El president José Martí i diputada María Jiménez expliquen que amb el nou contracte que va entrar en vigor en 2022 s’han incrementat un 30% les jornades de tractament i que la seua efectivitat serà major si s’esbrossen zones amb abundant vegetació i evitant l’acumulació d’aigua estancada en terrenys, tests, altres recipients i piscines sense tractar
José Martí, president de la Diputació
N. de P:
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, i la diputada de Medi Natural, María Jiménez, han celebrat hui una reunió de coordinació amb alcaldesses, alcaldes, regidores i regidores de la província sobre el Pla Provincial contra els Mosquits. Es tracta de la primera trobada a nivell polític de l’any, que dona continuïtat a la celebrada fa uns dies amb tècnics municipals, en la qual s’han explicat els detalls principals del Pla Provincial contra els Mosquits, que suposa una inversió de 830.000 euros per a la Diputació. Durant la sessió, Martí, Jiménez i els responsables tècnics del Pla també han fet referència a l’important que resulta la col·laboració dels ajuntaments i de la pròpia ciutadania a fi d’aconseguir els millors resultats possibles. En aquest sentit, s’ha incidit en la necessitat d’esbrossar àrees en les quals s’acumula la vegetació per part dels ajuntaments, així com d’evitar la permanència d’aigua estancada en terrenys, tests, recipients o piscines sense tractar de terrenys privats. Sobre aquest tema, el president recorda que “els mosquits volen” i que “l’existència de parcel·les descurades pot restar efectivitat al Pla”.
1.170 jornades terrestres i 6 vols
Amb l’entrada en vigor del nou contracte que es va produir en el passat exercici de 2022, el Pla Provincial contra els Mosquits comptarà en el present exercici amb 1.170 jornades de tractaments terrestres i sis sessions de vols per a tractaments aeris, si es donaren les condicions necessàries per a activar-los.
El tractament més eficaç el terrestre
El president José Martí ha tornat a recordar que “tots els experts assenyalen que els tractaments més eficaços són els terrestres, perquè eliminen larves i mosquits adults, mentre que els aeris només actuen sobre les larves”. A més, ha fet referència al fet que “els vols estan prohibits per la legislació europea i només es poden realitzar amb caràcter excepcional després de forts episodis de pluja quan no és possible accedir per via terrestre a extensions d’aigua estancada”. També ha explicat que han de comptar amb l’autorització de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.
Unes sessions que si finalment resulten aprovades només pot dur-se a terme en els municipis en els quals existisca un pla de vol, alguna cosa que anteriorment realitzaven els propis ajuntaments i que des de 2022 duu a terme la Diputació de Castelló per a guanyar en eficàcia i rapidesa, i alliberar de treball als municipis.
Estands informatius
Com a novetat, en el present exercici se substituiran les xarrades informatives amb la població que s’organitzaven a través dels ajuntaments per la col·locació d’estands en llocs concorreguts, amb l’objectiu que els consells a la població tinguen la màxima difusió possible.
Pla actiu tot l’any
El president de la Diputació, José Martí, ha recordat que el Pla Provincial contra els Mosquits està operatiu tot l’any, i encara que inicialment hi ha un full de ruta preestablit, el mateix s’anirà modificant segons vagen evolucionant els esdeveniments. Encara que els mesos en els que en principi es preveu un major nombre de tractaments són els d’estiu, “està tot disposat per a atallar les situacions crítiques que puguen produir-se per forts episodis de pluja i pujada important de les temperatures”.
Distribució de tasques
Per part seua, la diputada provincial de Medi Natural, María Jiménez, ha recordat en què cada administració té assignada una tasca: la Diputació actua en les zones de marjal o inundables en el medi natural, i els ajuntaments en les zones urbanes”.
Més coordinació que mai
La responsable de l’àrea de Medi natural també ha destacat la millora de la coordinació amb els ajuntaments que s’ha aconseguit en els últims anys, que ha permés, entre altres assoliments, “refer els mapes del litoral, de forma consensuada amb els propis ajuntaments, per a ser més eficaços i incrementar els tractaments en els llocs que resulten més crítics”.