Compromís recorda que les obres de la CHJ en la Rambla d’Alcalà ja eren urgents en 2007 quan anaven a començar els treballs i que la localitat queda bloquejada en cada episodi de pluges
Carles Mulet, senador de Compromís
N. de P.
El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha demanat “urgència en la tramitació de les obres” que Benicarló precisa per a prevenir els riscos d’inundació que pateix el municipi pel nord i sud del nucli urbà a cada episodi de pluges. El senador valencianista, a instàncies del col·lectiu local, ha realitzat diferents iniciatives sobre aquest tema: una moció en 2017 que reclamava recuperar els projectes d’ACUAMED paralitzats en territori valencià, esmenes als pressupostos estatals dels últims set anys amb partides per a aquesta rambla, així com millores en les comunicacions litorals sobre la desembocadura de la rambla de Cervera i múltiples preguntes al Govern. També el Consistori va aprovar per unanimitat en 2021 una moció de Compromís sobre aquest tema.
“Des de fa anys el Govern diu en les seues respostes que va treballant, apel·la a uns plans de gestió del risc que van caducant i van apareixent uns altres amb el límit temporal més llunyà. Ara és 2022-2027 per al Drenatge integral de la Rambla d’Alcalà que es divideix en dos codis diferents de gestió, un per a l’estudi cost-benefici i un altre per a la redacció del projecte i execució de la corresponent obra. Amb això asseguren que ja compleixen, però no percebem avanços. La gestió i la pressió realitzada per les autoritats locals sembla ser nul·la, a diferència d’altres municipis amb problemes similars dels quals som coneixedors, on confederació hidrogràfica i ajuntaments mantenen col·laboracions constants en actuacions d’interès per a totes dues administracions per a minimitzar els problemes que generen en els seus termes municipals les rambles i rius”, ha indicat Mulet que ha posat com a exemple el cas del riu Vaca.
En Compromís considerem una temeritat que les actuacions en ríus i rambles s’estan demorant i que es retarde la seua execució. En el cas de la Rambla d’Alcalà és exemplificador: el projecte estava redactat, informat i l’actuació era imminent o urgent i així ho va presentar en roda de premsa en 2007 l’aleshores president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Juan José Moragues. “Anaven a invertir 16 milions, però tot segueix igual 16 anys després: el risc, les inundacions, els talls en tots els passos sobre carreteres per les que discorre el barranc i una penosa i lamentable situació que ni resol Costes, ni l’Ajuntament ni els ministeris implicats”, ha recordat. “De res val que ací voten a favor d’una moció i després a Madrid ni PP ni PSOE facen res quan governen i rebutgen les nostres iniciatives. Demanem de nou fets, abans que siga massa tard, perquè el risc i el cost de l’actual situació és inassumible”, ha conclòs.