El GAL Maestrat Plana Alta i l’UJI ofereixen 13 beques per fomentar el desenvolupament rural

El Grup d’Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta i la Universitat Jaume I (UJI) han llançat una nova convocatòria per a atorgar 13 beques universitàries amb l’objectiu d’impulsar el desenvolupament del territori rural. Aquesta iniciativa, que arriba a la seva tercera edició sota el programa ‘Enclau–UJI’, busca aprofitar el talent dels joves universitaris per analitzar i proposar solucions als desafiaments que enfronten els municipis que formen part del GAL.

El president del GAL Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha destacat la importància d’aquesta col·laboració: “Volem aprofitar el talent dels joves per ajudar-nos a generar ocupació i fixar la població en l’entorn rural”. Giner també ha subratllat l’èxit de les edicions anteriors i la importància de continuar enfortint aquesta aliança amb l’UJI.

Les beques es destinen a estudiants de l’UJI que estiguin treballant en el seu Treball de Final de Grau (TFG) durant el curs acadèmic 2023-2024, enfocats en l’anàlisi i resolució de problemes específics dels municipis del GAL Maestrat Plana Alta. El termini per presentar les propostes finalitza el 27 de febrer, i els treballs hauran d’obtenir una nota mínima d’aprovat i ser publicats en obert al repositori de la Biblioteca de l’UJI.

Aquesta convocatòria forma part del Programa d’Extensió Universitària de la UJI, i l’objectiu és mostrar als estudiants les oportunitats professionals que ofereix l’entorn rural. Des del GAL es busca que els treballs abordin qüestions com l’habitatge, l’educació, el funcionament dels ajuntaments amb pressupostos participatius i la lluita contra la violència de gènere, entre altres temes.

El GAL Maestrat Plana Alta, que va ser pioner en la creació d’aquestes beques, ha vist com altres associacions i col·lectius s’han anat sumant a aquesta iniciativa, contribuint a la consolidació d’una línia de treball que demostra l’impacte positiu del coneixement universitari en el desenvolupament rural. Giner ha afirmat que “aquest treball de suport al teixit empresarial del GAL Maestrat Plana Alta és crucial per evitar la despoblació i oferir oportunitats laborals als nostres joves”.

Creat al juny de 2016, el GAL Maestrat Plana Alta està format per 24 municipis i 18 entitats que treballen conjuntament per vertebrar un desenvolupament rural consensuat. Entre les seves funcions, destaca la gestió de programes i iniciatives públics i privats, la sensibilització sobre les potencialitats del territori i la promoció del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca.

Aquesta col·laboració amb la Universitat Jaume I és una peça clau en l’estratègia del GAL per convertir el territori rural en un lloc d’oportunitats i futur. Els ajuntaments i institucions que integren el GAL continuen treballant units per donar suport als emprenedors locals i assegurar que els pobles de l’interior de Castelló siguin un lloc atractiu per viure i desenvolupar-se professionalment.