SER Maestrat en directe

Castelló s’obre al futur de l’eòlica offshore: PortCastelló publicarà una invitació pública per al desenvolupament de projectes

  • El president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Rubén Ibáñez, ha anunciat avui que en el termini d’un mes es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat la invitació pública a les empreses interessades en desenvolupar l’eòlica marina offshore al port de Castelló perquè puguin presentar els seus projectes.

Aquest anunci arriba després que Rubén Ibáñez es reunís ahir amb el seu homòleg de la Corunya, Martín Fernández, per continuar avançant en un projecte que convertirà Castelló en una de les províncies líders a nivell europeu en eòlica offshore.

“Es tracta d’un nou mercat encara per explorar que presenta moltes oportunitats i Castelló és el port de referència de l’arc Mediterrani per acollir aquest negoci, per la nostra situació privilegiada i pels prop de 450.000 metres quadrats de superfície que posarem a disposició de les empreses del sector”, ha assegurat Rubén Ibáñez.

El president de PortCastelló ha explicat que l’objecte de les concessions “estarà vinculat a la preparació, fabricació, muntatge, manteniment i altres activitats auxiliars vinculades a les instal·lacions eòliques marines per al desenvolupament d’un hub per a la indústria eòlica offshore a la nova zona d’expansió de la dàrsena sud del port de Castelló”.

“Anem a la capdavantera en l’atracció d’aquest tipus d’indústria, ja que som una de les províncies espanyoles amb el projecte més avançat i per això hem de seguir mantenint el peu a l’accelerador perquè, com abans millor, siguin les empreses interessades les que ens ajudin a configurar el millor projecte i dotar l’espai d’instal·lacions i infraestructures a mida de les seves necessitats”, ha assegurat Ibáñez.

A més a més, cal recordar que el projecte plantejat en aquesta zona d’expansió contempla fins a tres terminals específiques per a aquest negoci de logística eòlica offshore, generant trànsit marítim i terrestre de peces i components per a la construcció dels aerogeneradors, així com un centre per al manteniment.

Característiques del projecte de la mota de tancament

El projecte de construcció de la mota de tancament de la dàrsena sud del port, necessari per dur a terme el pla d’expansió de la dàrsena sud, té una longitud de 850 metres per a projectes relacionats amb l’eòlica offshore, i s’assentarà sobre un fons d’entre 5 i 6 metres. Les actuacions previstes en aquest projecte, així com el posterior recobriment, s’adapten als criteris de compatibilitat mediambiental que estableix la legislació actual.

Aquest projecte està contemplat en el Pla Director d’Infraestructures de PortCastelló, que recull la planificació i operativa del port, i a més programa el creixement i desplegament d’infraestructures fins al 2027.