SER Maestrat en directe

Podcast | Ana besalduch sol·licita ajuda econòmica urgent i extraordinari per als agricultors de secà i els ramaders davant l’increment de costos per la sequera i la guerra d’Ucraïna en una PNL presentada davant les corts valencianes.

La producció de l’olivar es va reduir un 75% mentre l’ametlla va caure un 50%

El Govern d’Espanya va repartir 55,7 milions mentre el Govern de PP Vox res.

 

La Secretària General del PSPV-PSOE de Ports Maestrat, Ana Besalduch ha presentat en Les Corts una Proposició No de Llei en la qual demana que la Generalitat doti econòmicament i de manera urgent una línia d’ajudes excepcionals per als agricultors de secà, cereals i ramaders davant l’increment dels costos de producció pel conflicte d’Ucraïna i la sequera que sofrim.

La diputada socialista demana que la Conselleria d’Agricultura actuï per a compensar la reducció d’ingressos en les explotacions d’olivar, en les de fruita seca o en les plantacions de cereals en concret.

Besalduch sol·licita també ajudes per als ramaders a fi de cobrir les despeses addicionals d’alimentació del bestiar o els costos de les cisternes d’aigua. En l’apartat de l’aigua es demana que la Generalitat garanteixi la disponibilitat en les zones afectades per la sequera. També demanda a Conselleria que prioritzi i si és el cas faciliti el transport de fruites i hortalisses retirades de les Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH) per a alimentació animal en les explotacions ramaderes.

La diputada socialista Ana Besalduch assenyala, en l’exposició de motius que justifiquen la presentació d’aquesta PNL, que: “la invasió d’Ucraïna en 2022 va suposar un increment del 50% en els béns i serveis necessaris perquè  els agricultors i ramaders realitzin la seva activitat. Aquest increment de costos s’ha agreujat a causa de la sequera persistent que ha colpejat en les últimes campanyes a les zones de l’interior de la Comunitat”.

Concretant, Ana Besalduch assenyala que “en el cas de l’olivar l’última campanya només ha tingut una quarta part de la mitjana dels últims anys mentre que l’ametlla ha pogut quedar en la meitat. La situació en els cereals no ha estat millor després de dues campanyes d’inexistència de producció que fins i tot afecta als cereals d’hivern com el blat o l’ordi”.

La sequera i les altes temperatures- adverteix la secretària general del PSPV-PSOE de Ports Maestrat ha colpejat al sector ramader en incrementar el cost per a proveir-se

d’aigua alhora que han disminuït les pastures naturals, la qual cosa està restant competitivitat enfront de competidors d’altres comunitats autònomes.

Besalduch ressalta que és essencial recolzar als productors de secà i als ramaders, especialment a l’interior on el manteniment d’aquestes activitats és essencial per a lluitar contra la despoblació.Ana Besalduch apunta en el seu PNL que davant aquesta situació “ el Govern d’Espanya ha donat resposta econòmica mentre que la Conselleria d’Agricultura no ha fet cap línia d’ajuda. El Govern d’Espanya ha pagat entre 2023 i 2024 més de 19 milions d’euros a més de 20.000 agricultors i ramaders de la Comunitat per ajudes per a la sequera”. Si s’afegeixen les ajudes per increment de costos a causa de la guerra d’Ucraïna la quantitat ascendeix a més de 55,7 milions d’euros que s’han repartit entre 61.900 agricultors i ramaders de la Comunitat.“Aquestes ajudes del Govern de l’Estat van ser complementades pel Govern del Botánic amb fons propis de la Generalitat mentre que el Govern de PP Vox ha aportat zero euros, és a dir, res”.La Secretària d’Agricultura del PSPV, finalment, insta que la Generalitat de compte del compliment d’aquestes resolucions en un termini màxim de tres mesos.