Podcast | El PSPV-PSOE de Castelló reclama a Ares del Maestrat solucions rotundes davant la desoladora sequera a les comarques del nord

Declaracions del diputat autonòmic del PSPV-PSOE, Ernest Blanch

El diputat autonòmic del PSPV-PSOE Ernest Blanch ha mantingut una reunió amb el govern d’Ares del Maestrat per a tractar els problemes greus de subministrament hídric que pateix el municipi arran la sequera. L’alcalde, José Luis Marqués, i l’equip de regidors i regidores han traslladat al representant socialista les preocupacions “pel dur estiu que s’aventura”.

“La realitat és que, a les nostres comarques, des de fa molts mesos, tenim més d’una dotzena de municipis que pateixen problemes de proveïment d’aigua i que s’està agreujant a passos agegantats aquest estiu per la manca de precipitacions. Pobles com Ares, Catí, la Pobla de Benifassà, Rossell, Vallibona, Vilar de Canes o la Torre d’en Besora han sigut ajudats amb camions-cisterna, i als que cal sumar Morella, localitat que, segons Blanch, “inexplicablement no està demanant ajuda a cap administració des del consistori i ha procedit a quintuplicar la taxa d’aigua dels seus habitants sense el consens del consistori ni buscar solucions alternatives”.

Per al diputat Blanch, “és molt evident que quan Carlos Mazón parla de ‘agua para todos’, on no està pensant, per a res, en el nord del País Valencià, ja que només es limita a reclamar al govern central recursos per als regadius del Segura, oblidant, de manera absoluta, els problemes de les comarques més septentrionals, que són molt greus”.

“El despoblament a les nostres comarques també es combat amb mesures efectives contra el problema del subministrant d’aigua per al consum humà i per a les explotacions ramaderes”, ha explicat el diputat morellà.

Declaracions de l’alcalde d’Ares del Maestrat, José Luis Marqués

L’alcalde d’Ares del Maestrat, José Luis Marqués, ha manifestat que “els camions-cisterna no són suficients per a resoldre els problemes del municipi, que a l’hivern no supera els 60 habitants, quasi el mateix número d’explotacions ramaderes registrades”. “Amb aquest número ens podem donar compte de la gravetat de la situació actual i l’obligació que tenim de donar solucions més consolidades que les actuals”. Cal indicar que “aquesta setmana han entrat els primers camions amb aigua proveïts per la Conselleria d’Agricultura, que portaven dos mesos pendents d’arribar”.

El diputat comarcal ha explicat que el PSPV ha presentat una bateria d’iniciatives a les Corts destinades a “donar solucions a mitjà i llarg termini als problemes hídrics de la nostra zona”. Tal com ha remarcat, aquestes passen “per reemprendre els plans directors de l’aigua que mancomunaven l’ús hídric entre diversos municipis, així com l’equipament i la de nous pous als municipis amb problemes per a evitar que els camions-cisterna siguen l’única solució”.