Crònica | Jornades “Yala Palestina”: una crida a la consciència i la solidaritat

  • El dissabte 4 de maig, Vinaròs va ser l’amfitrió de la quarta edició de les jornades “Yala Palestina”, organitzades per l’Agrupació de Suport a Palestina d’Els Ports/Maestrat, de la qual forma part el Grup Solidari amb el poble palestí de Vinaròs. Aquestes jornades van neixer amb l’objectiu de visibilitzar el conflicte entre Israel i Palestina, i van oferir una combinació d’informació, reflexió i intercanvi cultural.

L’esdeveniment es va iniciar a la Biblioteca Municipal de Vinaròs amb la presentació i inauguració de dues exposicions: “Palestina, la mirada de la seva gent” amb fotografies de Miguel Troncho i “Palestina: Colonialisme i Apartheid”, una col·lecció de 10 panels que resumeixen l’origen i l’evolució del conflicte. Aquestes exposicions van ser accessibles als visitants els propers dies.

La jornada també va incloure el visionat del documental “Hijas de la Nakba” d’Estela Falastín, que posa de manifest el paper de les dones palestines en la resistència i la lluita contra l’ocupació israeliana.

A partir de les 11h, es va dur a terme una xerrada titulada “Una mirada a Palestina” amb Lidón Soriano, activista per la causa palestina, que va oferir un relat rigorós i documentat de la història i realitat d’aquest conflicte. Soriano va destacar la necessitat d’una acció internacional per posar fi a l’ocupació i l’apartheid a Palestina, i va cridar els governs a actuar decididament contra Israel.

La jornada solidària va continuar a la plaça Cardenal Tarancón, on es van realitzar tallers per a xiquets de pintura de henna, dibuix i pintacares. També es va gaudir de música, lectures de contes i poemes palestins, i es va degustar te i dolços cuinats per la comunitat àrab de Vinaròs i Sant Mateu, amb els quals es va recaptar 1076€ destinats al poble palestí.

Els assistents van marxar amb la sensació d’haver donat veu i presència a una situació que necessita el compromís de tots aquells que defensen els drets humans. Parlar de Palestina no només és una crida a la solidaritat, sinó també un acte de consciència enfront de la injustícia i la necessitat de canvi.