El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) ha finalitzat recentment la intervenció de conservació-restauració del Retaule de Sant Josep de la Catedral de Santa Maria de Tortosa, una de les obres barroques més singulars del conjunt catedralici. L’actuació, realitzada entre el 6 de gener i el 28 de març de 2025, ha comptat amb una subvenció de concurrència pública del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Amb unes dimensions de 11 x 6 x 1,5 metres, el retaule és una obra factícia que integra elements escultòrics i pictòrics de diferents èpoques i autors, principalment dels segles XVI al XVIII. Destaquen les cinc taules renaixentistes de Blai Guiu, amb escenes de la glorificació de la Mare de Déu, i una pintura atribuïda a Antoni Viladomat, avui representada per una reproducció en paper gel®. També hi van participar dauradors com Joaquim Allosa i Rafael Calafell.
La restauració ha estat dirigida tècnicament per Pep Paret i executada per un equip multidisciplinari del CRBMC, amb l’assessorament historicoartístic de Mn. Josep Alanyà i Jacobo Vidal. El retaule presenta una gran riquesa tècnica: fusta policromada, dauradura, esgrafiat, estofat i colradures pròpies del barroc.
Abans de la intervenció, el retaule es trobava en un estat de conservació deficient, amb atacs d’insectes xilòfags, pèrdues de policromia, repintats alterats, brutícia acumulada i restes d’intervencions antigues. Les pintures renaixentistes mostraven vernissos envellits que distorsionaven els colors originals.
Seguint els criteris de mínima intervenció, es van dur a terme treballs de documentació fotogràfica, anàlisis científiques i tècniques d’il·luminació UV i IR per conéixer millor els materials i les capes pictòriques. Es van identificar pigments com blau d’atzurita, malaquita, cinabri i blau de Prússia, entre d’altres.
Les principals actuacions han inclòs la desinsectació de la fusta, neteges específiques, retirada de vernissos i repintats degradats, i reintegració cromàtica amb materials estables i reversibles. També s’ha substituït la reproducció central de Sant Josep amb una nova còpia fidel que garanteix la conservació a llarg termini.
Com a mesura preventiva, i donada la dificultat d’accés a la part superior del retaule, s’han col·locat materials ignífugs i transpirables per evitar l’acumulació de pols i brutícia.
Aquesta restauració ha permés recuperar l’esplendor visual i patrimonial d’una obra clau del llegat religiós de Tortosa, posant en valor la seua complexitat històrica i artística. El projecte reforça també el paper del CRBMC com a centre de referència en la conservació del patrimoni moble català.
Amb aquesta actuació, el Retaule de Sant Josep torna a ocupar un lloc destacat en la Capella de Sant Josep de la catedral, contribuint a enriquir el discurs patrimonial i museogràfic del temple tortosí.



