- La iniciativa a instàncies de l’Agrupació Socialista de Vinaròs demana que es repose la subvenció a la Fundació Caixa Vinaròs que PP i Vox han retirat sense motiu.
La diputada i secretària general del PSPV PSOE de Ports Maestrat, Ana Besalduch, ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) en la qual insta el Consell perquè L’Institut Valencià de Cultura mantinga el nom de Carlos Santos en els premis de la música valenciana com s’ha fet des de l’any 2018. En la PNL presentada a instàncies de l’Agrupació Socialista de Vinaròs es demana que es repose la línia de subvenció amb la Fundació Caixa Vinaròs que és l’hereua universal del seu llegat i de la seua obra.
Besalduch ha anunciat la PNL en el transcurs d’una compareixença a Vinaròs acompanyada pel diputat Rafa Simó, el portaveu municipal Guillem Alsina i el secretari general de Vinaròs Edu Barberá.
La diputada socialista va explicar que atés que la Fundació Caixa Vinaròs és l’hereua universal dels drets, béns i obra de Santos, la Generalitat Valenciana en el seu moment va decidir obrir una línia econòmica amb la concessió d’una subvenció a aquesta entitat per a la difusió, posada en valor, promoció, digitalització i classificació del llegat de Carlos Santos amb un import de 20.000€.
Sobre aquest tema Besalduch assenyala que “el més greu és que aquesta subvenció va ser retirada del pressupost de la Generalitat al desembre de 2023 a través d’una esmena presentada per PP i VOX per a donar-la a una altra entitat i per tant quedant en evidència que no va ser un error ni una distracció. La retirada de la subvenció a Fundació Caixa Vinaròs va ser un acte voluntari i premeditat realitzat PP i Vox”.
D’altra banda, el dia 17 de maig la Fundació Caixa Vinaròs com a hereva universal del llegat de Santos, conjuntament amb la seva família va emetre un comunicat en el qual lamentaven profundament que s’hagués pres aquesta decisió de manera arbitrària sense haver consultat ni a la família directa ni a la Fundació com a hereus de tot el llegat.
En l’exposició de motius de la PNL presentada per Ana Besalduch davant el Parlament valencià es recorda que l’any 2003 Santos ( 1940-2017) va ser declarat fill predilecte de la ciutat. La seua prolífica carrera artística va començar en el Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. En 1987 va començar compondre obres de caràcter avantguardista i experimental.
Deu anys després va crear la companyia escènica amb la qual va estrenar 14 espectacles originals de gran complexitat al llarg de díhuit anys de trajectòria. En 1992 va participar directament en la Expo de Sevilla i Els JJ OO de Barcelona amb dues composicions que han quedat per a la història com les extraordinàries “fanfàrries olímpiques”.
Santos, molt lligat a la ciutat, va ser l’encarregat per l’Ajuntament de Vinaròs, l’Església de la ciutat i la Fundació Caixa Vinaròs de dirigir els actes de l’IV Centenari de l’arribada de la Relíquia de Sant Sebastià a la ciutat en 2010, segurament l’acte més multitudinari que es recorda en l’últim segle.
Carles Santos Ventura va guanyar als deixe anar de la seua carrera artística 14 premis MAX de les Arts Escèniques . Premi Nacional de Composició de la Generalitat de Catalunya de 1990, Creu de Sant Jordi (1999), Premi Nacional de Teatre en 2001; Premi de les Arts escèniques de la Generalitat Valenciana del mateix any; Miquelet d’ honor de València 2005; Medalla d’Or del Cercle de Belles arts en 2006; Premi Nacional de Música , composició del Ministeri de Cultura en 2008; Medalla d’Or de la Universitat Jaume I en 2009 o Medalla de la Universitat de València en 2015.
Després de la seua defunció en 2017 la Generalitat Valenciana va decidir donar el seu nom als premis de la música valenciana, decisió que ha revocat l’actual Consell de PP VOX i que ha provocat la indignació general.