Pòdcast | Marta Barrachina clama per la pesca de Castelló i exigix que puguen pescar un mínim de 160 dies per a garantir la viabilitat econòmica i laboral d’un sector estratègic de la província

  • La presidenta de la Diputació de Castelló es reunix, al costat del conseller Miguel Barrachina, amb representants de confraries de pescadors i alcaldes dels municipis afectats per la proposta de la Comissió Europea de reduir els dies de pesca d’arrossegament de 133 a 27 a l’any i que suposaria l’amarrament definitiu de 61 vaixells de la província
  • Ens trobem davant una proposta de la Comissió Europea que posa en greu perill no sols el futur de la nostra flota d’arrossegament, sinó també la vida de les nostres comunitats pesqueres i la sustentació econòmica de centenars de famílies”, ha subratllat la dirigent provincial

La presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, clama per la pesca de la província i exigix que puguen pescar un mínim de 160 dies a l’any per a garantir la viabilitat econòmica i laboral d’un sector estratègic de la província.

La dirigent provincial s’ha reunit este dissabte, al costat del conseller d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Miguel Barrachina, amb representants de confraries de pescadors i alcaldes dels municipis afectats per la proposta de la Comissió Europea de reduir els dies de pesca d’arrossegament de 133 a 27 a l’any. Una retallada que es traduïx en una reducció del 79% i que suposaria l’amarrament definitiu de 61 vaixells de la província.

En la trobada celebrada en la seu de la confraria de pescadors Sant Pere del Grau de Castelló s’ha mostrat un rebuig unànime davant la proposta de la Unió Europa de reduir de manera dràstica els dies d’amarrament. “Ens trobem davant una proposta de la Comissió Europea que posa en greu perill no sols el futur de la nostra flota d’arrossegament, sinó també la vida de les nostres comunitats pesqueres i la sustentació econòmica de centenars de famílies. La retallada de 130 dies de faena a 27 és insostenible i injust per al sector”, ha expressat la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina.

Esta decisió condemna al sector pesquer de Castelló, ja que suposarà l’amarrament immediat dels 61 vaixells d’arrossegament i finalment la totalitat dels 156 vaixells. A més, esta iniciativa suposarà la pèrdua de 600 ocupacions directes a la província. “Els qui hagen de votar en la Comissió Europea m’agradaria saber si els agradaria treballar únicament 27 dies a l’any i cobrar 27 dies dels 365 dies de l’any”, ha expressat Marta Barrachina.

La màxima representant de la institució provincial ha reafirmat el suport de la Diputació cap al sector pesquer de Castelló i, en eixe sentit, el ple del pròxim 17 de desembre inclourà una moció a través de la qual sol·licitaran al Govern Central la paralització i retard a l’any 2030 de l’aplicació del Reglament Europeu sobre la pesca d’arrossegament per al Mediterrani, que posa en escac el futur dels pescadors i les confraries de tota la Comunitat Valenciana.

Així mateix, la institució provincial instarà a la Generalitat Valenciana a crear una taula de treball conjunta amb el ISM i la Federació Provincial de confraries per a buscar una fórmula legal que resolga la problemàtica de tot aquell mariner que no arribe a tindre el mínim de dies per a optar a l’ajuda per desocupació. “Portem a ple una moció per a exigir mesures reals i efectives que garantisquen la sostenibilitat del sector i que es respecte l’esforç ja realitzat pels nostres pescadors en els últims anys”, ha subratllat Marta Barrachina.

El conseller Miguel Barrachina, per part seua, ha afirmat que esta mesura “afecta no sols als pescadors, sinó també al teixit social i econòmic dels municipis costaners ja que posa en risc l’ús de centenars de persones, la continuïtat de les nostres confraries i la tradició pesquera que ha sostingut a moltes famílies durant generacions”. Una afirmació compartida per la presidenta de la Diputació de Castelló qui ha afegit que “hui, més que mai, hem d’estar units. Totes les Administracions Públiques. No sols per a frenar esta mesura, sinó per a garantir un futur digne i sostenible per a les nostres confraries, les nostres llotges i la nostra pesca de proximitat, que són una part fonamental del teixit social i econòmic de Castelló”.