SER Maestrat en directe

El GAL Maestrat Plana Alta i CaixaBank llancen la tercera convocatòria d’ajudes i reconeixement a emprenedors

El GAL Maestrat Plana Alta i CaixaBank llancen la tercera convocatòria d’ajudes i reconeixement a emprenedors

Seleccionaran els quatre millors projectes d’emprenedoria amb ajudes de 1.000 euros per a cadascun i la incorporació a una comunitat d’emprenedors.

Valoraran el potencial de creixement i de creació d’ocupació rural, la innovació i la viabilitat de les iniciatives.

El Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta organitza una convocatòria d’emprenedoria rural per a donar suport a iniciatives i projectes a la comarca dels 24 municipis de l’Alt Maestrat i la Plana Alta del seu àmbit d’influència i així afavorir la creació d’ocupació, la fixació de població en el territori i la cultura emprenedora. Aquesta iniciativa està impulsada per CaixaBank, que, amb el seu programa Terra d’Oportunitats, vol reforçar el seu compromís amb els entorns rurals a través de la col·laboració amb els Grups d’Acció Local.

La convocatòria es dirigeix a projectes d’emprenedoria amb un model de negoci sostenible que s’hagin establert, a través de la venda de béns o la prestació de serveis, en el territori del GAL Maestrat Plana Alta. Els emprenedors, sota la forma jurídica d’autònoms o de figura societària, hauran de tenir activitat en un municipi amb una població inferior a 5.000 habitants d’aquesta comarca (o fins a 10.000 habitants si no hi hagués concurrència de projectes en municipis de menys de 5.000 habitants), hauran de ser projectes l’activitat econòmica dels quals ja estigui iniciada i la facturació dels quals sigui inferior a 150.000 euros en l’exercici fiscal tancat l’any 2023. El període per a participar finalitza el 18 de juny de 2024, a les 15:00 hores.

Els emprenedors interessats a participar tenen a la seva disposició la informació a la web www.galmaestratplanalta.com.

El Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta, en col·laboració amb CaixaBank, ha posat en marxa per segon any consecutiu en els seus municipis d’influència el programa ‘Terra d’Oportunitats’, una iniciativa amb la qual secunda i impulsa l’emprenedoria rural i la creació d’ocupació, al mateix temps que contribueix a detenir la creixent despoblació dels nuclis rurals.

El Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta ha signat un acord amb l’entitat financera amb l’objectiu d’impulsar la creació d’ocupació a través de dues línies d’actuació: ajudes directes a emprenedors rurals, que també s’incorporaran a una comunitat d’emprenedors, i programes de formació i acompanyament per a detectar les seves necessitats i impulsar els seus projectes.

El conveni de col·laboració, dotat amb 10.000 euros, contempla el llançament d’una convocatòria a emprenedors del territori, entre els quals es triaran els projectes amb un major potencial de creixement i de creació d’ocupació rural, capacitat d’innovació i viabilitat econòmica i tècnica.

Les iniciatives seleccionades s’incorporaran al concurs formatiu ‘El repte final’ de Terra d’Oportunitats, que es llançarà al setembre de 2024, i que comptarà amb nous premis i suport en divulgació dels projectes.

Sobre Terra d’Oportunitats CaixaBank:
Terra d’Oportunitats és un programa d’Acció Social CaixaBank que impulsa la creació d’ocupació, l’emprenedoria i la fixació de població en el territori rural amb l’objectiu d’aportar solucions al repte demogràfic del país, ja que més del 80% dels 8.131 municipis tenen menys de 5.000 habitants i la pèrdua de població és contínua. El focus principal del programa és l’emprenedor rural com a via de dinamització de l’entorn rural i com a protagonista de projectes amb futur, bé per tenir una idea a punt de llançar-se, bé per crear una nova línia de negoci en una petita empresa que està en procés de creixement.

Per a arribar a aquestes iniciatives d’emprenedoria, les direccions territorials de CaixaBank han buscat una aliança amb els Grups d’Acció Local (GAL), coneixedors del teixit econòmic de les comarques de l’interior, per a ajudar directament a l’emprenedor rural, detectar les seves necessitats i oferir-li formació i ajudes econòmiques a través d’aquests GAL.

Terra d’Oportunitats és un programa col·laboratiu en el qual s’impliquen diferents àrees de CaixaBank amb acompanyament i mentorització (Voluntariat CaixaBank) i amb finançament (MicroBank i AgroBank).

Sobre el GAL Maestrat Plana Alta:
El Grup d’Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l’objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014-2020 seleccionats per la Conselleria. Formem part d’ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, San Rafael del Río, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d’En Doménec, Traiguera, Vall d’Alba, Vilafamés, Vilanova d’Alcolea i Xert); i altres 18 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, l’Associació d’empresaris i comerciants l’Arc Romà de Cabanes-La Ribera, Connecta Natura i Maestrat Ànima Interior.

És important destacar que entre les funcions del Grup d’Acció Local Maestrat està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d’aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrat rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l’impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.