Podcast | LA UNIÓ afirma que el major control contra les creixents plagues provoca un augment dels costos als citricultors valencians del 40%

Declaracions del secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris

El creixent control contra les plagues i malalties d’aquest últim any provoca ja un augment dels costos de producció del 40% als citricultors de la Comunitat Valenciana, segons les dades de la Unió Llauradora. D’un cost per fanecada de 395 euros s’ha passat en l’actualitat a 546 euros per a combatre entre altres plagues el cotonet de Sud-àfrica, les aranyes asiàtica o roja i el més recent trips sud-africà, també la necessitat de realitzar com a mínim fins a tres tractaments més per a combatre-les i la implementació de lluita biològica mitjançant sistemes de solta de fauna útil.

Precisament, la lluita contra les plagues i malalties, la major part d’elles importades, ha centrat la temàtica de les IV Jornades Citrícoles de LA UNIÓ, celebrades aquest dijous i divendres en la localitat de Betxí, amb la participació de destacats ponents i l’assistència de més de 300 persones professionals de la citricultura de la Comunitat Valenciana i fins i tot d’altres zones productores.

El destacat panell d’experts que ha participat en les jornades amb ponències de gran interés ha destacat la necessitat de “controlar en origen aquestes plagues i el tractament de fred com a eines eficaces per a previndre l’entrada d’una nova plaga, ja que després en els Llocs d’Inspecció Fronterers (PIF) resulta molt difícil el seu control com demostren els últims casos d’introducció en el nostre territori com el cotonet de Sud-àfrica o el trips sud-africà”.

Una vegada detectada i present la plaga en les explotacions citrícoles de la Comunitat Valenciana, els experts consideren que “cal evitar l’alarma desmesurada i actuar atenent el consell dels tècnics quan el control siga més efectiu que és a la primavera i en aquests primers inicis mitjançant lluita química”. Una altra conclusió important en aquestes IV Jornades és la reclamació de més inversió en prospecció i investigació en sanitat vegetal per part de les Administracions (Conselleria i Ministeri d’Agricultura).

El trips sud-africà és l’última de les plagues a irrompre en la Comunitat Valenciana i ho ha fet amb una expansió molt ràpida. Detectada al juny d’enguany a les comarques alacantines de la Vega Baja i el Vinalopó, ja és present aquest mes de setembre en 136 municipis de 15 comarques de la Comunitat Valenciana. A la província de València s’ha detectat en 9 comarques (Camp de Morvedre, Camp de Túria, Horta Nord, Horta Sud, la Costera, Ribera Alta, Ribera Baixa i la Safor), en la d’Alacant en 5 (Vega Baja, Baix Vinalopó, l’Alacantí, Marina Alta i Marina Baixa) i en la de Castelló en 2 (Plana Baixa i Plana Baixa). Es tracta d’un trips molt polífag el que dificulta el seu maneig i afecta de moment en la Comunitat Valenciana a totes les espècies de cítrics, al caqui, magraner i al raïm de taula. Causa deformacions importants en la fulla i la fruita.

Les jornades de LA UNIÓ han comptat amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura, Junta de Andalucia, Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), Ajuntament de Betxí i la col·laboració de Sando Clementine.

Els avanços en la prevenció i control del HLB, la gestió d’espècies de mosques blanques, la lluita contra diferents tipus d’àcars, la presència del trips Scirthotrips aurantii (trips sud-africà) en la Comunitat Valenciana o la situació de l’anàlisi del control i danys del trips sud-africà a Andalusia, s’han tractat al llarg d’aquests dos dies de jornada.

Però no sols les plagues han centrat l’activitat d’aquestes IV Jornades Citrícola de la Unió Llauradora. També s’han presentat ponències sobre les taronges pigmentades d’Anecoop, la mandarina primerenca Early Pride i les noves varietats protegides de mandarines o patrons de l’IVIA. Així mateix s’ha parlat sobre els tractaments per a millorar el quallat en condicions adverses per altes temperatures o els tractaments de camp per a allargar la vida comercial en postcollita de cítrics. De la mateixa manera s’ha informat sobre la innovació i intensificació sostenible, de la nutrició i fertilització del sòl i de l’optimització del reg en cítrics.