- El Govern Provincial presenta una moció per a ser debatuda en el pròxim ple i en la qual s’instarà el Govern d’Espanya perquè intercedisca de manera immediata davant la UE per a evitar noves reduccions de dies de pesca per a la flota pesquera d’arrossegament en el 2025
- “Defenem els interessos dels nostres pescadors i rebutgem una proposta que, de materialitzar-se, comportarà la desaparició d’un sector clau, tradicional i estratègic a la província, un sector que porta anys en una situació agònica a causa de les restriccions europees”, destaca la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina
Castelló, 5 de desembre de 2024. La Diputació Provincial de Castelló mostra el seu rebuig a la proposta de la Comissió Europea de reduir de 130 a 27 els dies de faena dels vaixells d’arrossegament. Una retallada que es traduïx en un minvament del 79%.
Eixe rebuig es traduïx en la presentació, per part del Govern Provincial, d’una moció per a ser debatuda en el ple ordinari corresponent al mes de desembre i que se celebrarà el dimarts 17. El text presentat en defensa de les reivindicacions de la Federació Provincial de Pescadors de Castelló qüestiona la proposta de la Comissió Europea que planteja una reducció del 79% en els dies de marea.
Esta mesura deixaria en uns 27 o 28 dies la capacitat pesquera de cada embarcació, enfront de la mitjana de 130 actuals, la qual cosa fa inviable el manteniment de la seua activitat.
Per això, a través d’una moció, la institució provincial instarà el Govern d’Espanya perquè intercedisca de manera immediata davant la UE per a evitar noves reduccions de dies de pesca per a la flota pesquera d’arrossegament en el 2025, i puguen pescar un mínim de 160 dies, incrementant esta xifra fins als 180 dies que, segons el sector pesquer, són els que donen una viabilitat mínima de subsistència laboral i econòmica.
Com ha expressat la presidenta Marta Barrachina, “des de la Diputació defenem els interessos dels nostres pescadors i rebutgem una proposta que, de materialitzar-se, comportarà la desaparició d’un sector clau, tradicional i estratègic a la província de Castelló, un sector que porta anys en una situació agònica a causa de les restriccions europees”. “No podem permetre noves reduccions, ja que amb tan escassos dies no es pot aconseguir una rendibilitat mínima”, ha afegit la dirigent província.
En este sentit, Marta Barrachina ha destacat que “l’activitat pesquera del Mediterrani és una mica més que pesca, és ocupació per a milers de famílies castellonenques, per això, des de l’equip de Govern Provincial rebutgem l’esborrany de la Comissió Europea i anem de bracet dels nostres pescadors per a defendre el nostre, perquè eixes reivindicacions siguen més efectives”.
Cal ressaltar que en els últims cinc anys, la flota d’arrossegament espanyola ha reduït els seus dies de pesca en un 40%. Una mesura que ha portat al sector a una situació límit, amb amarraments definitius d’embarcacions i la pràctica impossibilitat de relleu generacional o de completar tripulacions mínimes.
Des del 2019, els cinc ports de Castelló han patit el desballestament de 23 barques, passant de 173 a 150. Els vaixells d’arts menors han disminuït de 78 a 65; en arrossegament, de 68 a 60; cércol ha seguit igual, sense comptar 2024 (que ha tingut pèrdues); i el palangre, de cinc a 3. Per ports, el Grau de Castelló ha baixat de 48 a 42; Benicarló, de 27 a 23; Burriana, de 27 a 25; Peníscola, de 41 a 32; i Vinaròs, de 30 a 28.
“Una situació injusta que no podem permetre”, ha assenyalat la dirigent provincial qui ha subratllat que “lluitarem i arribarem on faça falta per preservar la nostra pesca, el nostre llegat, per defendre el treball de milers de castellonencs. Perquè la pesca és sinònim d’identitat, de família i de les nostres arrels”.
Per tot, a través de la moció presentada, la Diputació de Castelló sol·licitarà al Govern de Pedro Sánchez la paralització i retard a l’any 2030 de l’aplicació del Reglament Europeu sobre la pesca d’arrossegament per al Mediterrani, que posa en escac el futur dels pescadors i les confraries de tota la Comunitat Valenciana.
Així mateix, la institució provincial instarà a la Generalitat Valenciana a crear una taula de treball conjunta amb el ISM i la Federació Provincial de confraries per a “buscar una fórmula legal que resolga la problemàtica de tot aquell mariner que no arribe a tindre el mínim de dies per a optar a l’ajuda per desocupació”, ha expressat Marta Barrachina.
Suport al sector pesquer
Per a la presidenta de la Diputació de Castelló, fer costat al sector pesquer de Castelló és una acció prioritària, i així ho ha demostrat des del primer dia al capdavant d’esta institució. Un exemple, la creació d’una àrea de Pesca per a defendre i alçar la veu per un sector clau a la província.
La sensibilitat de l’equip de Govern Província amb la pesca és màxima. Sobre aquest tema, la institució provincial ha destinat una ajuda de 30.000 euros a les cinc confraries que conformen la Federació Provincial de Confraries de Pescadors (Fedcopesca): la confraria de pescadors San Telmo de Benicarló, la confraria de pescadors de Burriana, la confraria Sant Pere de Castelló, la confraria Sant Pere de Peníscola i, finalment, la confraria Sant Pere de Vinaròs.