Podcast | La Diputació comença a definir el pla estratègic Futur Província per a captar inversió i impulsar l’activitat econòmica i les oportunitats en el territori castellonenc

La Diputació de Castelló ha començat a definir el pla estratègic Futur Província per a captar inversió i impulsar l’activitat econòmica i les oportunitats en el territori castellonenc.

La presidenta de la institució provincial, Marta Barrachina, ha mantingut este dimarts la primera reunió amb la companyia adjudicatària del servei d’elaboració, implantació i acompanyament del pla estratègic, Co-Enable. La firma castellonenca compta amb una àmplia experiència en el desenvolupament i implantació d’estratègies d’impacte positiu a nivell internacional i nacional. “En esta primera trobada hem començat a marcar i definir un full de ruta clar i a llarg termini, tenint en compte les característiques específiques i la idiosincràsia de cada municipi, així com el conjunt del teixit econòmic de la nostra província”.

Així doncs, dins del Pla Futur Província s’identificaran, prioritzaran, seleccionaran i analitzaran en profunditat aquells sectors estratègics amb major potencial d’implantar-se a la província, tant aquells ja presents a Castelló, com a nous sectors. I es treballarà al costat d’ells per a aconseguir augmentar la resiliència del teixit econòmic. En l’actualitat, la província de Castelló compta amb un teixit econòmic que es dividix principalment en quatre sectors: serveis, indústria, construcció i agricultura.

Com ha explicat la dirigent provincial, l’objectiu principal d’este projecte és “augmentar la competitivitat i resiliència de la província, i ho farem enfortint el teixit econòmic actual, identificant les oportunitats per a la diversificació econòmica i donant solució als reptes socioeconòmics del territori”.

Per a aconseguir tot això, la institució provincial apostarà per un enfocament participatiu i orientat a l’acció i per a això es prendrà en consideració la visió dels agents presents en el territori i la identificació d’accions concretes de desenvolupament.

Per a augmentar la resiliència del teixit econòmic de la província, el pla ha d’incorporar les expectatives dels sectors actuals i obrir la porta a noves oportunitats. Per això, l’estudi inclourà la detecció de noves oportunitats i la potenciació dels sectors de referència actuals. Quant a la detecció de noves oportunitats, per a l’elaboració del projecte prevaldrà els recursos i capacitats de la província per a atraure nous sectors, considerant aquells vinculats amb la indústria actual, així com els sectors emergents i que funcionen en altres regions a nivell nacional i internacional (tecnològic, energètic, salut i benestar, aeroespacial, etc.). Pel que fa a la potenciació dels sectors de referència actuals, es defendrà i enfortirà la posició en els sectors actuals on la província és una referència com són el ceràmic, el logístic, el químic, l’agropecuari, o el sector serveis, entre altres.

El projecte inclou un acompanyament complet a la Diputació de Castelló, des de la definició del Pla de Desenvolupament Econòmic fins a la seua implantació i el contacte amb potencials inversors i actors sectorials. Així, durant aproximadament el primer any del projecte es durà a terme la seua coordinació. Este primer bloc inclou la definició de l’estratègia d’atracció d’inversió, la implantació de l’estratègia i l’acompanyament per a la captació d’inversió.

“Hem de treballar per a intentar multiplicar les oportunitats que creixen en esta terra sense oblidar els sectors i les activitats econòmiques que són pilars i ho han de continuar sent. Per això, volem que el projecte Futur Província marque eixe futur comú, amb oportunitats i desenvolupament per al conjunt del nostre territori”, ha expressat la presidenta Marta Barrachina.

I perquè el projecte nasca i es desenvolupe amb la participació i implicació de tots els agents, es configuraran diferents equips de treball que estaran conformat amb personal tècnic i polítics de la Diputació de Castelló així com agents privats i públics rellevants de la província de Castelló.

El Pla de Desenvolupament Econòmic constituïx, sens dubte, un full de ruta perquè, partint de les necessitats de cadascun dels sectors de la província, es promoguen de forma adequada els recursos i les mesures que permeten donar-los una resposta.