SER Maestrat en directe

PODCAST | Entrevista amb el farmacèutic Àlvaro Capella sobre els riscos de l’automedicació i la importància de consultar professionals

En una entrevista recent, el farmacèutic Àlvaro Capella ha compartit la seva visió sobre l’automedicació i la venda lliure de medicaments. Capella ha destacat que, tot i que l’automedicació pot semblar una solució ràpida i accessible per a petits mals quotidians, comporta riscos significatius per a la salut dels individus.

L’automedicació és la pràctica d’utilitzar medicaments sense la supervisió d’un professional sanitari. Segons Capella, aquesta pràctica és molt habitual a les cases espanyoles. Tanmateix, l’ús incorrecte de medicaments pot provocar efectes adversos, interaccions perjudicials amb altres fàrmacs i, en alguns casos, l’agreujament de la malaltia.

Capella ha subratllat que la consulta a un professional de la salut és essencial per assegurar un diagnòstic correcte i un tractament adequat. Els farmacèutics, metges i altres professionals de la salut tenen la formació necessària per valorar les condicions de salut de cada pacient, identificar possibles contraindicacions i determinar la dosi apropiada dels medicaments. “Molta gent no sap, i no té perquè saber, per a què serveix cada medicament”, ha advertit Capella, remarcant la importància d’una avaluació personalitzada.

Durant l’entrevista, Capella ha posat èmfasi en la responsabilitat dels farmacèutics a l’hora d’educar els pacients sobre l’ús segur dels medicaments. Els professionals de la farmàcia poden oferir consells valuosos sobre com prendre els medicaments, quins efectes secundaris es poden esperar i quan cal buscar atenció mèdica. 

Capella també ha abordat la qüestió de la lliure informació que trobem a internet, afirmant que, l’objectiu de moltes empreses és vendre i, això, pot fomentar l’automedicació incontrolada ja que “no és té en compte la necessitat del pacient”.

L’ entrevista posa de manifest la importància de consultar sempre un professional abans de prendre qualsevol medicament, garantint així la salut i el benestar de la població.