Podcast | El PSPV de Castelló ‘suspén’ la gestió de Mazón en el seu primer any al capdavant d’una educació pública sumida en el caos, retallades i vagues

Declaracions del portaveu d’Educació a les Corts, José Luis Lorenz

El PSPV de Castelló, a través del portaveu d’Educació a les Corts, José Luis Lorenz, ha avaluat amb “un suspens” la gestió del primer any de Mazón en matèria educativa. A un mes de reobrir les aules, Lorenz ha afirmat que “hi ha molt per millorar i revertir, sobretot tisorades”, però el més important és “reconstruir els ponts amb una comunitat educativa en peu de guerra pels continus ‘lletjos’ i menyspreus del Consell del PP i que es va escenificar amb una massiva vaga el passat 23 de maig”.

Segons el PSPV, el nou curs “continua amenaçat per la destralada al finançament de l’escola pública”, que com era de prevore ja està tenint efectes devastadors sobre la qualitat de l’educació. Lorenz ha destacat que “aquest any escolar ha sigut el primer en molt de temps que ha comptat amb menys professorat i les Escoles Oficials d’Idiomes cada dia redueixen la seua oferta i deixen l’alumnat en condicions més precàries”. El diputat castellonenc ha assenyalat que, a més a més, s’estan retallant drets educatius tant de l’alumnat com del professorat i que el pla de construcció i modernització d’infraestructures educatives ‘Edificant’ “està en l’aire”. “No ha sigut un bon any per a l’educació pública”, ha afegit, al mateix temps que lamenta que “no s’ha avançat en la configuració de les plantilles necessàries de professorat per la suspensió de l’acord de plantilles que suposava l’aposta per la reducció de ràtios en l’educació pública valenciana”.

El pròxim curs, poc prometedor
Amb una carta de presentació “per a res seductora”, el curs que dona principi al setembre “no és molt més prometedor”. El portaveu socialista ha criticat que la nova llei educativa valenciana avança en l’agenda ultra del Consell i “liquida l’ensenyament en valencià, el que és el major atac als drets lingüístics de l’alumnat i el coneixement i aprenentatge de la llengua pròpia des del franquisme”. “Legislen a base d’imposicions ideològiques i a esquenes de la comunitat científica, educativa, de la resta de partits polítics i sindicats”, ha assenyalat. “I és així com han ideat el districte únic segregador, que provoca la conformació de centres educatius de primera i de segona, guetos i la consegüent pèrdua de matrícula, aules i docents en alguns centres”.

“Amb l’educació pública no es juga. No és un joguet al servei del partit de govern, però no ho tenen clar”. Per això, “l’educació dels nostres fills està en les pitjors mans i el pròxim curs continuarà estant en el centre de l’huracà amb més retallades i segregació que perjudica l’educació pública per a afavorir a la privada. Han vingut a carregar-se l’educació pública, però ens trobaran de front perquè retallar en l’ensenyament públic té com a conseqüència la pèrdua d’oportunitats per a tots els valencians i valencianes. Eixes retallades suposen deixar d’oferir a les nostres xiquetes i xiquets un futur millor i més igualitari”.