SER Maestrat en directe

Podcast | El PSPV de Benicarló critica el rebuig de PP i Vox a la moció sobre la proposta de llei de “llibertat educativa”

El grup municipal socialista de Benicarló ha lamentat que el PP i Vox (amb l’abstenció de Benigazlum) votessin en contra de la moció presentada pel PSPV, en la qual es demanava la retirada de la proposta de llei amb la qual el Govern de Mazón pretén regular “la llibertat educativa”. Els socialistes critiquen que aquest projecte es presenti sense criteris pedagògics i consideren que és perjudicial per a l’aprenentatge de les llengües de l’alumnat valencià.

A més de demanar la retirada del projecte de llei, la moció socialista expressava el suport a la resolució de la Unitat per a l’Educació Multilingüe de les universitats públiques valencianes. En aquest sentit, la moció instava a millorar la proposta legislativa de 2018 amb criteris pedagògics avalats per les universitats públiques i altres institucions acadèmiques valencianes, per garantir que l’alumnat valencià aconsegueixi una competència equivalent en totes les llengües del currículum, entesa la llibertat lingüística des de l’òptica de la ciència i el coneixement.

Els socialistes recordaven en la seva moció que el Projecte de Llei contradiu les resolucions del Tribunal Constitucional, que no reconeix el dret dels pares o alumnes a triar la llengua de l’ensenyament, deixant aquesta responsabilitat a l’administració. Segons el PSPV, el criteri de lliure elecció que contempla el projecte és parcial i enganyós, ja que per al govern de Mazón, la llibertat lingüística significa estrictament la llibertat de no estudiar en valencià.

A més, els socialistes alertaven que la proposta no preveu mesures per compensar la delicada situació sociolingüística del valencià. Al contrari, parteix d’una tesi falsa segons la qual el castellà es troba en perill de desaparèixer. La moció advertia també que el Projecte de Llei implicaria segregar l’alumnat, creant guetos lingüístics i confrontacions artificials entre famílies, substituint l’aprenentatge per la politització com a objectiu legislatiu.

El PSPV afegia que la politització de l’elecció de la llengua base cada any generaria un sistema caòtic amb diferents models lingüístics funcionant en el mateix centre, impedint compartir materials com xarxa llibres o qualsevol treball de cicle o de centre.