L’olivera recuperada de Cervera del Maestre, al Territori Sénia, ha estat guardonada com la Millor Olivera Monumental d’Espanya 2024 per l’Associació Espanyola de Municipis de l’Olivera (AEMO).
Aquesta olivera, de la varietat Farga, es troba a la part valenciana del Territori Sénia. Amb un perímetre de tronc de 695 centímetres a una altura de 80 centímetres del terra, és una de les més grans del municipi i té una edat estimada entre 1.100 i 1.200 anys.
Abandonada durant anys, va ser recuperada el 2019 gràcies als esforços de la Mancomunitat, l’Associació i l’Ajuntament de Cervera del Maestre. Des de llavors, ha estat utilitzada per a diversos fins, inclosos usos agrícoles, mediambientals, turístics, culturals i esportius.
La candidatura per al premi va ser presentada conjuntament pel propietari, la Fundació Cayac – Maestrazgo (de la qual el secretari és l’Alcalde de Cervera, Adolf Sanmartín), la Mancomunitat Taula del Sénia i l’Associació Territori Sénia.
Cervera del Maestre, situada al Baix Maestrat, compta amb un total de 219 oliveres mil·lenàries, essent aquesta una de les més espectaculars pel seu tamany, edat i valor estètic, històric i cultural. Es troba en la part alta d’una petita colina des d’on es divisa el poble i el castell medieval.
Aquesta olivera, amb un origen que es remunta al segle X durant el període musulmà, ha estat testimoni del pas de totes les civilitzacions des del seu privilegiat punt de vista.
A més de les visites guiades i les diverses activitats que es realitzen durant tot l’any, durant les “Jornades del Molí de l’Oli” de Cervera s’organitza una visita especial a aquesta olivera, seguida d’una escenografia de música clàssica i una degustació gastronòmica pels participants.
Aquest premi atorgat per l’AEMO és el setè que reben les oliveres mil·lenàries del Territori Sénia, destacant la importància d’aquests monuments naturals a la regió.