SER Maestrat en directe

L’Oficina de Turisme de Sant Jordi rep el distintiu SICTED que distingeix la qualitat en el servei que presta

La Oficina de Turisme de Sant Jordi rep el distintiu SICTED que distingeix la qualitat en el servei que presta

· Iván Sánchez Cifre: “És un reconeixement a tota la feina que estem fent per créixer i millorar les oportunitats”

La feina per buscar l’excel·lència en el turisme de l’Ajuntament de Sant Jordi continua rebent reconeixements i ajudant a millorar les oportunitats al municipi. Aquesta setmana, l’Oficina de Turisme de Sant Jordi ha rebut el distintiu de qualitat que lliura el SICTED a les empreses i institucions que fomenten la qualitat en l’àmbit turístic.

Aquesta distinció s’uneix a les dues grans notícies que es van conèixer la setmana passada de la concessió a Sant Jordi de la distinció com a municipi turístic de rellevància de la Comunitat Valenciana, a més que la Mostra d’Oficis Tradicionals serà a partir d’ara Festa d’Interès Turístic Autonòmic. Es tracta de dos reconeixements que emanen de la Generalitat Valenciana i que ajudaran a posicionar Sant Jordi no només com un referent turístic a nivell autonòmic, sinó també nacional.

La distinció de SICTED va ser lliurada aquesta setmana per José Manuel Camarero, director general de Turisme de la Comunitat Valenciana.

Iván Sánchez Cifre, alcalde de Sant Jordi, ha assegurat que “treballem per oferir serveis de qualitat i aquesta distinció és un orgull per al poble i un reconeixement per tota la feina que estem fent des de l’Oficina de Turisme i des de l’Ajuntament, però també per moltes empreses, persones emprenedores i associacions que estan mostrant la seva ambició per créixer i millorar les oportunitats de tota la gent que viu a Sant Jordi. També vull agrair a ‘Maestrat Ánima Interior’ per l’acompanyament que ha fet perquè puguem obtenir aquesta marca de qualitat”.

Un projecte per millorar la qualitat dels destinacions turístiques

SICTED és un projecte de millora de la qualitat dels destinacions turístiques promogut per la Secretaria d’Estat de Turisme (SETUR), amb el suport de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que treballa amb serveis turístics de fins a 37 oficis diferents, amb l’objectiu últim de millorar l’experiència i satisfacció del turista.

El SCTE Destinacions-SICTED és una metodologia que proporciona un sistema integral i permanent de gestió de la qualitat en un destí turístic amb una nova concepció dels resultats esperats, un enfocament cap a la millora contínua i una actitud de recuperació i posada en valor dels recursos i de l’espai.

El SCTE Destinacions-SICTED es basa en la consciència integral de destí i en la identificació d’objectius comuns dels agents implicats. També persegueix un nivell de qualitat homogeni en els serveis oferts al turista dins d’un mateix destí, de manera que no s’apreciïn deficiències de qualitat substancials entre els diferents productes (agents) que componen l’oferta en el destí i, amb això, condicionaments negatius de la percepció i satisfacció dels turistes.

Entre altres eines, compta amb 37 manuals de bones pràctiques, un per cada ofici. Ofereix als serveis turístics adherits un pla de formació, visites d’assistència tècnica per part d’assessors homologats, tallers col·lectius, grups de treball que desenvolupen propostes de millora per al destí i avaluacions que contrasten l’adequació del servei turístic als estàndards de qualitat. Tot això culmina en l’obtenció del distintiu Compromís de Qualitat Turística.

Aquest es lliura als serveis turístics que han acreditat el compliment dels requisits fixats. És un reconeixement a l’esforç i compromís amb la qualitat i la millora contínua, alhora que distingeix el servei turístic davant la competència. El distintiu té validesa biennal, encara que està condicionat a una avaluació anual de seguiment.

Municipi turístic de rellevància i Mostra d’Interès Autonòmic

Fruit d’aquesta feina de l’equip de Govern de Sant Jordi, la Generalitat Valenciana ha decidit també concedir a Sant Jordi la distinció com a municipi turístic de rellevància de la Comunitat Valenciana. Es tracta d’un reconeixement del més alt nivell a nivell autonòmic, que només ostenten fins ara vuit municipis de la província de Castelló, i que s’uneix a una altra gran notícia com és el proper reconeixement de la Mostra d’Oficis Tradicionals de Sant Jordi com a Festa d’Interès Turístic Autonòmic.

Es tracta d’un distintiu que atorga Turisme als municipis amb un model de ciutat turística del futur, segons destaca la mateixa Generalitat Valenciana. Aquest distintiu significa un reconeixement a la proactivitat del municipi i per obtenir-lo es combinen criteris objectius amb criteris qualitatius.

Entre les qüestions que destaca la Generalitat perquè un municipi sigui reconegut com a ‘de Rellevància’, segons assenyala la mateixa institució autonòmica, hi ha tenir un pla estratègic del turisme, treballar amb la participació del sector turístic, a més de pertànyer a la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents, així com referendar el seu compromís en la lluita contra l’intrusisme, a més de subscriure el Codi Ètic del Turisme o tenir una política de formació de capital humà.