Les entitats ecologistes valencianes demanen a la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura mesures urgents per protegir la biodiversitat

Després de viatjar a Brussel·les per exigir a la Comissió Europea que insti tant a l’Estat espanyol com al govern valencià a complir les directives de protecció ambiental, diverses entitats valencianes s’han adreçat recentment a la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Mitjançant una carta, els ecologistes demanen que aquest organisme pressioni les administracions competents a assegurar la conservació efectiva de les espècies catalogades com a mereixedores d’atenció especial.

Segons la Llei 42/2007 de Patrimoni Natural i Biodiversitat, totes les comunitats autònomes han d’elaborar i aprovar plans de conservació per a les espècies amenaçades terrestres. Els col·lectius assenyalen que, 15 anys després de l’entrada en vigor d’aquesta llei, només s’han aprovat plans per a cinc espècies, sumant-se a altres set anteriors que encara no s’han adaptat. Això deixa 29 espècies sense cap pla de protecció.

Una altra irregularitat destacada és la falta d’informes d’avaluació d’espècies vulnerables o en perill d’extinció, previstos en el Reial decret 139/2011. La Generalitat hauria d’avaluar aquestes espècies cada sis anys, però no ho està fent, deixant incert si el seu estat de conservació està empitjorant.

També es denuncia l’incompliment de les normes sobre translocacions d’espècies, que han de ser públiques. No obstant això, no s’anuncien a la web de la conselleria ni es notifiquen a agents interessats. Això ha passat a llocs com Salvem Cala Mosca a Oriola, on dues espècies vulnerables, l’esteperola de cap de gat i el gasteròpode Tudorella mauretanica, es veuran afectades per una urbanització autoritzada per la Generalitat, malgrat informes que sostenen la difícil supervivència dels exemplars traslladats.

A més, l’espècie Teucrium edetanum està amenaçada pel projecte Patmore a Benissa, mentre que el poliol amarg es veu afectat pel PAI la Serreta a la Nucia, on s’han iniciat obres que han destruït exemplars sense complir amb les mesures de protecció necessàries.

En l’escrit a la UICN, les entitats també mencionen el samaruc, un peix endèmic en declivi, i denuncien que l’administració no pren mesures per aturar la captura d’espècies exòtiques que amenacen la seva supervivència.

Les entitats esperen que la UICN pressioni les administracions perquè cesin aquestes imprudències i implementin mesures efectives de protecció.