SER Maestrat en directe

Ximo Puig anuncia la licitació a l’abril del nou centre de salut integrat de Vinaròs, que suposarà una inversió de 7,6 milions d’euros

L’Ajuntament de Vinaròs treu a licitació la urbanització de l’ampliació de l’institut José Vilaplana

Raquel Tamarit, consellera d’Educació,Cultura i Esport
Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana

N. de P.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que la Generalitat licitarà el pròxim mes d’abril el nou centre de salut integrat de Vinaròs, que suposarà una inversió de 7,6 milions d’euros.

El president ha fet aquest anunci en la visita al Centre d’Educació Infantil i Primària (CEIP) Jaume I de Vinaròs, acompanyat per la consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit.

Durant la seua intervenció, Ximo Puig ha destacat l’esforç que ha fet el Consell en els últims huit anys per a avançar en “l’enfortiment de l’estat de benestar” i en la creació de “més serveis públics educatius, sanitaris i socials de qualitat, universals i gratuïts”, que permeten garantir la millor atenció i la igualtat d’oportunitats.

Les noves instal·lacions sanitàries de Vinaròs albergaran sis consultes de medicina familiar, sis més d’infermeria, dues consultes polivalents, una àrea de pediatria, una consulta i sala tècnica d’oftalmologia, una consulta de traumatologia, una sala de cures/escaioles, sengles sales d’extraccions i tractaments, així com una altra sala per a realització de proves diagnòstiques. A més, el centre comptarà amb una unitat de salut mental adult/infantil (set consultes mèdiques, tres despatxos de psicologia i dues consultes d’infermeria).

El president ha explicat que, a més de l’impuls a les infraestructures sanitàries, el Consell considera prioritària la millora de les instal·lacions educatives, per la qual cosa ha assenyalat que només Vinaròs va rebre més de 26 milions d’euros en 2022 per a millorar els seus centres, “la qual cosa suposa 6 milions més del que es va invertir en matèria educativa en tota la Comunitat Valenciana durant 2015”.

En el transcurs de l’acte, el cap del Consell ha subratllat que des de la Generalitat s’han impulsat en els últims anys mesures en matèria educativa per a fer costat a les famílies, com ara la gratuïtat de l’ensenyament de 2 a 3 anys i dels llibres de text, així com les ajudes per a finançar els menjadors escolars. De la mateixa manera, ha insistit en les iniciatives dirigides a reduir el fracàs escolar, i ha agraït la tasca de tot el personal docent de la Comunitat Valenciana.

Finalment, també ha valorat la col·laboració de l’Ajuntament de Vinaròs, que, a través del pla Edificant, ha treballat amb la Generalitat per a poder disposar del nou CEIP Jaume I.

Per la seua banda, la consellera d’Educació, Raquel Tamarit, ha celebrat que Vinaròs compte amb aquest col·legi i ha recordat que la Conselleria en 2022-23 ha desenvolupat actuacions en 33 centres, dins del pla Edificant, a la Comunitat Valenciana.

A més, ha informat que, a la comarca del Baix Maestrat, el Consell ha destinat 55,5 milions d’euros per a actuacions en 19 centres educatius, 4 dels quals són obra nova i 5, rehabilitacions integrals.

Raquel Tamarit també ha recordat que en 2022 el Consell ha destinat 180 milions d’euros a la construcció de centres. Per això, ha confirmat que “el pla Edificant funciona” i s’ha compromés a secundar totes les actuacions educatives que compten amb un projecte aprovat per l’ajuntament, “malgrat la pujada dels preus dels materials provocada per la inflació”.

Centre d’Educació Infantil i Primària Jaume I

El CEIP Jaume I ha suposat una inversió de 5,8 milions d’euros i té actualment 424 alumnes, així com 34 docents, la qual cosa suposa una ràtio de 12 alumnes per docent.

El nou col·legi disposa de 12 aules de Primària, 6 d’Infantil de segon cicle i 2 d’Infantil de primer cicle, 3 aules de suport de Primària per a fer desdoblaments, una aula de música, una aula d’informàtica i un taller, així com una sala polivalent, biblioteca, tres sales de professorat i un gimnàs de 375 metres quadrats. A més, compta amb ascensor, pistes esportives i un pati coeducatiu.

Tots els espais docents i administratius estan climatitzats. Les aules d’Infantil, els vestuaris i els lavabos tenen calefacció per sòl radiant. És un centre de baix consum energètic i té qualificació A, gràcies a l’equipament amb una caldera d’alta eficiència energètica i il·luminació LED, amb sensors que regulen la intensitat segons la llum natural que entre de l’exterior. A més, té un sistema de plaques solars per a l’aigua calenta i una planta de producció fotovoltaica al sostre de l’aulari de Primària

IES José Vilaplana

Aquest matí l’alcalde, Guillem Alsina, ha rebut al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, acompanyat de la consellera d’Educació Cultura i Esport, Raquel Tamarit, per tal de visitar el  col·legi Jaume I. Recordem que el centre educatiu s’ha construït a través del Pla Edificant de la Generalitat, amb una inversió de més de 5 milions d’euros per part del Govern Autonòmic, mentre que l’Ajuntament de Vinaròs va assumir totes les tramitacions administratives del projecte.

Durant la visita al col·legi Jaume I l’alcalde Alsina ha aprofitat per anunciar que l’Ajuntament ha tret a licitació la urbanització dels voltants de l’institut José Vilaplana per a poder fer l’ampliació del centre educatiu. Segons ha indicat “aquest és un dels requisits establerts per la Generalitat per a poder avançar amb el projecte d’adequació de l’institut, que també s’executarà a través del Pla Edificant”.

Cal destacar que la urbanització dels terrenys l’assumirà l’Ajuntament amb fons propis, amb una inversió de 663.814€, mentre que les obres d’ampliació del José Vilaplana les assumirà el Govern Autonòmic amb una partida de més de 15 milions d’euros. Alsina ha detallat que el projecte “permetrà doblar la superfície del centre educatiu amb l’ampliació dels mòduls, la construcció d’un pavelló, sala d’actes i cafeteria, a més de crear zones enjardinades, tot 100% accessible tal com estableix la normativa de la Generalitat”.

El president Puig detallava que en total a Vinaròs es destinaran 26 milions d’euros en matèria educativa gràcies al Pla Edificant, indicant que “només a Vinaròs s’ha avançat més que en tota la Comunitat, amb l’objectiu d’enfortir l’estat de benestar a través d’un pilar bàsic com és l’educació”.

Pavelló de l’institut José Vilaplana obert a la ciutadana

L’alcalde indicava que “el pavelló que es construirà a l’institut José Vilaplana reunirà totes les condicions adequades per la celebració de partits oficials de bàsquet o voleibol, a més de ser un espai on les entitats esportives podran realitzar els entrenaments”. En aquest sentit, Alsina assenyalava que la instal·lació disposarà de vestuaris i accés de forma independent, i es demanaran els permisos corresponents a la Conselleria d’Educació per a posar aquesta nova infraestructura a disposició de la ciutadania per ajudar a descongestionar el poliesportiu municipal.