SER Maestrat en directe

L’Ajuntament de Sant Jordi prioritza infraestructures que milloren serveis, turisme i ocupació en el seu pressupost

Sánchez Cifre s’ha mostrat molt content per “la implicació que han demostrat els veïns i les veïnes del poble per a ajudar a crear els millors pressupostos per a l’any 2023

N. de P.

 L’Ajuntament de Sant Jordi ha aprovat en el Ple celebrat aquest dimecres uns pressupostos per a enguany que prioritzen les infraestructures productives i que milloren serveis essencials com poden ser els sanitaris, educatius i culturals, així com partides específiques per a millorar tant l’atenció als turistes i la promoció turística, sense oblidar mesures per a fomentar l’ocupació i atraure a empreses i emprenedors al poble.

Iván Sánchez Cifre, alcalde de Sant Jordi, vol que “els comptes d’enguany siguen les que posen en marxa o culminen projectes que portàvem en el programa de l’equip de Govern, amb el que complim el compromís que assumim amb els veïns del poble fa quatre anys. Fins i tot incloem importants partides econòmiques per a afrontar inversions que no són de la nostra responsabilitat, com en el consultori mèdic o l’ampliació del col·legi, perquè són imprescindibles per a millorar la qualitat de vida tant dels nostres veïns com dels visitants del nostre municipi”.

L’alcalde de Sant Jordi ha intentat per tots els mitjans que la Generalitat complisca amb els compromisos que va assumir per a pal·liar les mancances que té el municipi en matèria sanitària i educativa, “encara que continuen donant l’esquena al poble. De res ha servit que siguem el poble de la comarca que ha crescut més en aquesta legislatura i que necessitem ampliar, per tant, els serveis sanitaris. Continuarem treballant per a fer-los entrar en raó, però mentrestant estem disposats a assumir des de l’Ajuntament millores en aquest servei, encara que no siga de la nostra competència”. No obstant això, l’equip de Govern confia que la millora de les instal·lacions educatives sí que siga possible enguany si, com sembla el nou col·legi integral es puga incloure en *Edificant.

És important destacar que part d’aquestes inversions seran possible gràcies als tres milions d’euros de romanents de tresoreria de l’Ajuntament de Sant Jordi. Aquests diners en els comptes municipals és fruit de la bona gestió de l’equip de Govern i de l’eficàcia a l’hora d’evitar despeses menys productives per als veïns..

Impostos i taxes municipals, al mínim nacional

A més, com destaca Iván Sánchez Cifre, “tot això ho fem mantenint en mínims legals totes les taxes i impostos municipals. Ens ajustem al mínim que marca la legislació nacional, tant en l’IBI com l’impost de matriculacions, a més de no cobrar ni un euro per la recollida de fems o clavegueram, entre moltes altres coses”.

En el terreny de les infraestructures, els pressupostos de 2023 inclouen partides econòmiques per a la compra dels terrenys del poliesportiu, més de 188.000 euros, i del cementeri, per a iniciar les obres d’ampliació i millora del consultori mèdic i del Centre Cultural, que sumen entre totes dues quasi 450.000 euros, així com escometre el projecte del tanatori.

D’altra banda, l’equip de Govern que lidera Iván Sánchez Cifre continuarà invertint en la millora de la carretera entre el casc de Sant Jordi i Panoràmica, amb més de 160.000 euros, encara que l’haja de continuar fent tot sol, sense la col·laboració de la Generalitat.

A més, assumirà la reforma integral del poliesportiu i del *polifuncional, amb l’ampliació de l’escenari o l’adaptació dels banys, entre altres qüestions. En aquesta línia, també està prevista la reforma integral de banys, dutxes i altres, a més de l’ampliació de pèrgoles en les piscines municipals

Relacionada amb la millora de serveis, també està prevista l’ampliació i millora de serveis municipals i atenció ciutadana. Però els serveis més importants continuaran estant relacionats amb l’educació, per a ajudar les famílies a conciliar la vida professional i personal. Així, s’habilitarà un conveni amb el CEIP Lluís Tena perquè l’ajuntament assumisca el 50% de bonificació del menjador escolar, transport i el cost dels llibres text de Primària i Secundària, de la mateixa forma que mantindrà les activitats extraescolars de manera gratuïta per a les famílies empadronades a Sant Jordi.

Iniciatives específiques per a la Urbanització Panoràmica

L’àrea de Turisme també tindrà importants millores, ja que es tracta d’un sector que va a l’alça i cada vegada atrau a més visitants i està ajudant a consolidar ocupacions de major qualitat. Per això, Iván Sánchez Cifre ha inclòs en els comptes per a 2023 una partida per a millorar les instal·lacions de l’Oficina de Turisme, així com per a ampliar i millorar la senyalística amb panells informatius en enclavaments històrics i d’interés cultural, sense oblidar una important aposta per a potenciar la promoció de l’oferta turística tant de Sant Jordi en general com de la Urbanització Panoràmica en particular, que ascendeix a 140.000 euros.

En aquesta línia, l’enclavament urbà de Panoràmica té diverses inversions específiques en els pressupostos de 2023, com és la posada en marxa de l’Associació Empresarial Ciutat del Golf, que està cridada a consolidar projectes de futur que generen ocupació al poble. De la mateixa forma, s’habilitarà un espai cotreball per a atraure tant a empreses com a emprenedors.

A més, vinculat al turisme i a l’esport està previst un important esdeveniment esportiu de pàdel i atraure com a ambaixador a algun jugador rellevant del World Padel Tour. Cal tindre en compte que el pàdel atrau cada vegada a més aficionats i pot ser un bon reclam per al turisme esportiu fora de dates de temporada alta.

En el terreny cultural també estan previstes actuacions importants, tant pel que fa al patrimoni com a les activitats al poble. Entre les més rellevants es troba la rehabilitació de l’històric òrgan de Sant Jordi, que l’Ajuntament assumirà juntament amb l’associació després de negar-se a ajudar en els treballs tant la Diputació com la Generalitat, que no han tingut l’opinió dels experts a favor dels treballs de restauració.

Però també es treballarà a potenciar i donar més rellevància a fites tradicionals del poble, com les Festes Majors en Panoràmica, donar un impuls a la Mostra d’Oficis Tradicionals, reforçar les publicacions històriques i culturals de Sant Jordi, impulsar el Concurs Internacional d’Escultura de Sant Jordi per a, abans de l’estiu, tindre l’escultura feta i escometre el projecte d’un parc Escultòric Urbà.

Uns pressupostos amb aportacions de les veïnes i veïns

Cal recordar, a més, que Iván Sánchez Cifre, incorporarà al seu pla d’actuació i comptes de 2023 el 80% de les propostes plantejades per les seues veïnes i veïns en la campanya de Pressupostos Participatius. Així ho ha anunciat l’alcalde del municipi després d’impulsar aquesta iniciativa d’escolta activa a la ciutadania des d’el mes de novembre passat i fins a mitjan desembre. Ara, una vegada estudiades cadascuna de les més de 50 propostes plantejades, l’Equip de Govern ha inclòs entorn d’una quarantena de millores en els seus comptes de 2023.

Sánchez Cifre s’ha mostrat molt content per “la implicació que han demostrat els veïns i les veïnes del poble per a ajudar a crear els millors pressupostos per a l’any 2023. És una mostra més que junts som millors, junts fem poble, la millor versió de futur del nostre volgut Sant Jordi”.

Cal recordar que, per a dur a terme aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Sant Jordi va habilitar dos canals, via correu electrònic i via whatsapp, perquè les persones interessades pogueren traslladar les seues iniciatives als membres de l’equip de Govern de Sant Jordi. De fet, van ser propostes nominals perquè cada iniciativa tinguera un regidor responsable de recaptar la informació i tramitar-la en el cas que fora declarada d’interés general per a aquests pròxims pressupostos.