Podcast | LA UNIÓ preveu un lleuger augment de la collita de cítrics, encara que serà la tercera amb menys producció d’aquest segle

Les primeres dades que maneja la Unió Llauradora per a la pròxima campanya de cítrics 2024/2025 indiquen un lleuger augment de collita del 3% en la Comunitat Valenciana, però malgrat això serà la tercera amb menys producció d’aquest segle com a conseqüència fonamentalment de la sequera.

L’organització estima una producció total de cítrics d’al voltant de 2,88 milions de tones en la qual es preveu una bona qualitat, coloracions i un contingut de suc adequats. És una xifra un poc per damunt de la passada que cal recordar que va ser la més baixa d’aquest segle XXI i en relació amb la sèrie històrica dels últims 25 anys representa una reducció del 10%. És la sisena campanya consecutiva per davall de la mitjana productiva de l’últim quart de segle.

Els principals motius d’aquests descensos productius continuen sent principalment climàtics, com és la sequera prolongada, les adverses i extremes condicions meteorològiques esdevingudes en les zones de producció des de la floració i el quallat dels fruits, així com durant el seu engreixament (elevadíssimes temperatures i nul·la pluviometria).

Però a ells cal sumar també l’arbratge vell amb baix rendiment, l’abandó de terres de cultiu i les plagues o malalties de quarantena sobre les quals cada vegada existeixen menys eines de control. Les últimes dades oficials de la Conselleria d’Agricultura quantifiquen una superfície citrícola de 153.867 hectàrees, la qual cosa representa un descens del 13% respecte a 2010 i del 20% des de finals del segle XX.

LA UNIÓ considera que aquesta reducció de la producció hauria de garantir un subministrament ordenat als principals mercats i en conseqüència mantindre al llarg de tota la campanya uns preus estables i superiors als de campanyes anteriors on hagut grans diferències estacionals de cotitzacions.

El consum de cítrics en les llars presenta una tendència a la baixa en les últimes campanyes, amb un nou descens en la passada del 7,5% respecte a l’anterior i del 21% sobre la mitjana de les cinc precedents. Únicament repunta el consum de mandarines de la passada campanya sobre l’anterior. LA UNIÓ reitera la necessitat de realitzar campanyes de promoció dels cítrics per a recuperar els consums.

Les importacions continuen incrementant-se any rere any. En el primer quadrimestre de 2024 (gener-abril) el volum importat va ser de 606.969 tones, un 6,3% més que en el mateix període de 2023 (+35.900 t) i un 17,5% per damunt de la mitjana dels últims cinc anys (+90.400 t). Les importacions es concentren entre Egipte (56% de quota), Turquia (22,3%) i a major distància se situa el Marroc (8,3%), mantenint els tres països la seua posició.

LA UNIÓ advoca en aquest sentit per protegir la sanitat vegetal amb un major pressupost, reforçar els actuals protocols d’importació contra plagues i malalties mitjançant mesures més estrictes i ampliar el tractament de fred a mandarines i pomelos. Tot això per a evitar “pagar eixos costos de producció tan elevats per a combatre les plagues actuals”. Una altra de les mesures per a frenar les importacions passa segons el parer de l’organització perquè “els ports espanyols no bonifiquen l’entrada de cítrics de fora i seguisquen l’exemple de PortCastelló, l’únic que ha aprovat en el seu pla d’empresa de 2025 la retirada de les bonificacions.

Per a aquesta campanya citrícola 2024/2024 és important mantindre segons LA UNIÓ, per part de la indústria de suc, una demanda de fruita nostra amb bons preus a fi d’ajudar a tindre millors aprofitaments.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, indica que “seguim sense recuperar capacitat productiva i estem davant una nova collita marcada per la climatologia i altres factors, circumstàncies que haurien de servir perquè els productors obtingueren uns preus ajustats i estables”.