- L’organització sol·licitarà de nou a Agroseguro l’agilitació de les peritacions, una sèrie d’ajudes i mesures fiscals i de Seguretat Social i declaracions de zones greument afectades per una emergència de protecció civil
La Unió Llauradora informa que les tempestes acompanyades de graníssol del passat dissabte van afectar 756 hectàrees de cultiu a la província de Castelló (Plana Baixa y Alto Palancia) amb unes pèrdues inicials estimades en més de 800.000 euros.
Les comarques més afectades per aquest nou episodi de tempestes amb pedra en el conjunt de la Comunitat Valenciana són Utiel-Requena, La Serrania, Camp de Túria i Camp de Morvedre a la província de València i la Plana Baixa i Alto Palancia en la de Castelló.
La producció agrícola en totes eixes zones afectades és molt diversa amb cultiu de cereal, ametlers, olivar, cítrics i vinya. Aquest últim cultiu és el més danyat amb 7.664 hectàrees, seguit d’ametler amb 2.270 ha, olivar amb 1.144, cereal amb 825 i 460 ha de cítrics.
La comarca amb major ràdio d’afecció i pèrdues és Utiel-Requena amb una superfície de més de 10.500 hectàrees i una quantitat de quasi 7 milions d’euros. Els termes municipals més afectats són per aquest ordre: Camporrobles, Sinarcas, Requena, Utiel, Venta del Moro i Caudete de las Fuentes.
A aquesta comarca li segueix la Serrania amb 640 hectàrees afectades i 429.000 euros de pèrdues, l’Alto Palancia amb 505 hectàrees i 354.000 euros, Camp de Túria amb 390 ha i 338.000 euros, la Plana Baixa amb 251 ha i 448.000 euros i el Camp de Morvedre amb 54 ha i 87.000 euros.
A la comarca de la Plana Baixa castellonenca afortunadament hi ha menys hectàrees afectades de les quals en un principi es temia, encara que els danys són molt importants en cítrics perquè a l’efecte de la pedra se li van sumar ràfegues de vent de fins a 51 km/h. Els arbres de troben en plena brotada i la combinació pluja i vent ha provocat la caiguda de branques i fulles, així com l’arrossegament de terra. La calamarsada coincideix així amb el procés natural de la porgà en la qual l’arbre descarta els primers brots de fruita, per la qual cosa els citricultors afectats podrien tindre un minvament important en la futura collita. També una part de la fulla jove de les brotades està en el sòl.
LA UNIÓ assenyala que aquestes adversitats climatològiques estan cobertes en teoria per l’actual sistema d’assegurances agràries i sol·licitarà a Agroseguro que agilitze les peritacions de les parcel·les afectades el màxim possible perquè els llauradors cobren les indemnitzacions. No obstant això, preocupa a LA UNIÓ la possible falta de cobertura en cítrics pel moment en el qual s’ha produït el sinistre. “Possiblement quan es perite la parcel·la, l’arbre hi haurà porgat ja i no es podran demostrar els danys, d’ací la nostra reclamació perquè es perite immediatament”, indica l’organització agrària. També en relació amb les assegurances agràries, LA UNIÓ proposa al Ministeri d’Agricultura que no s’apliquen les franquícies en les assegurances agràries pels danys extraordinaris causats per aquestes pedregades en zones declarades com afectades greument per una emergència de protecció civil.
L’organització també sol·licitarà per a les persones afectades la concessió d’ajudes directes i per a això proposa que la Generalitat, a través de la Conselleria d’Agricultura, aprove bases reguladores que permeten establir de manera immediata ajudes amb fons propis destinades als titulars d’explotacions agrícoles i ramaderes que s’hagen vist afectats. També demanarà la condonació de l’IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, l’establiment de préstecs amb interés subvencionat, el repartiment gratuït de productes fungicides per a evitar l’aparició de fongs en els camps afectats i també una sèrie d’actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.
LA UNIÓ assenyala que molts Ajuntaments estan sol·licitant els seus termes municipals com a zona catastròfica. En aquest sentit, l’organització proposa que les zones afectades siguen declarades per part del Consell de Ministres com a zona afectada greument per una emergència de protecció civil (anteriorment zona catastròfica) una vegada ho sol·liciten els ajuntaments.