La presidenta del COECS urgeix a canviar el projecte de decret de Primària perquè situa els infermers/es com a “simples ajudants dels metges”

  • Isabel Almodóvar assenyala que la nova normativa “planteja el retorn a una visió antiquada de l’atenció sanitària”
  • El COECS critica que aquesta regulació demostra un total desconeixement per part de la Conselleria de Sanitat de la realitat actual de l’atenció sanitària, cada vegada més multidisciplinària
  • L’entitat col·legial ha registrat nombroses queixes per part dels professionals d’Infermeria davant un text que maltracta el personal d’infermeria


La presidenta del Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres de Castelló, Isabel Almodóvar, ha manifestat el rebuig rotund de la junta de govern del COECS al projecte de decret que regula la nova estructura d’Atenció Primària i ha urgit, de manera immediata i inajornable, que la Conselleria de Sanitat modifiqui el seu text. Així ho ha transmès durant la trobada que ha mantingut a la seu col·legial amb els infermers d’Atenció Primària Cristian Veses i Marcos Sanchís. “En aquesta reunió ha quedat patent la preocupació i el malestar que ha generat la nova normativa dins del col·lectiu infermer”, ha assenyalat la presidenta del COECS.

“Davant aquest projecte de decret, les infermeres i infermers ens preguntem en quina posició queda la Infermeria. Esperem que la Conselleria de Sanitat no faci oïdes sordes a les nostres reivindicacions i tingui en compte les al·legacions que s’han presentat des del Consell d’Infermeria de la Comunitat Valenciana (CECOVA) per a reconèixer el paper que li correspon a aquest col·lectiu professional”, ha destacat Isabel Almodóvar, recordant que Sanitat no ha tingut en compte l’opinió del CECOVA –que agrupa els col·legis provincials d’Infermeria de Castelló, València i Alacant– per a elaborar el text d’aquest decret.

Isabel Almodóvar ha incidit que aquesta regulació suposa un “pas enrere” en el reconeixement de la capacitat de les infermeres i infermers: “Aquest projecte de decret atorga als metges tots els càrrecs de responsabilitat i relega el personal d’Infermeria a un paper totalment secundari. Suposa el restabliment d’una jerarquia totalment vertical, en la qual el personal mèdic acapara les direccions de servei i les seccions, negant a la Infermeria qualsevol càrrec d’autoritat”.

Segons la presidenta del Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres de Castelló, “aquest text planteja el retorn a una visió antiquada de l’atenció sanitària, vigent durant més d’un segle, en què les infermeres i infermers hem estat considerats simples ajudants dels metges”. Davant aquesta perspectiva, Isabel Almodóvar ha reivindicat la “plena autonomia professional” de la Infermeria, reconeguda per la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d’ordenació de les professions sanitàries: “Les funcions que assigna la legislació vigent a les infermeres/es suposen el reconeixement del seu paper essencial en els cures, així com en les tasques de promoció de la salut i prevenció de la malaltia”.

En la reunió s’ha fet referència als obstacles que imposa aquest projecte de decret a les possibilitats de promoció per a la Infermeria. “Aquesta regulació no inclou la creació de direccions específiques per a Infermeria: aquest fet suposa una desigualtat per a les infermeres/es, que no compten amb les mateixes possibilitats de promoció i desenvolupament professional que els seus homòlegs metges”, ha indicat Almodóvar.

El Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres de Castelló ha recollit nombroses queixes per part del personal d’infermeria, que detecta en el projecte de decret d’Atenció Primària un desconeixement total per part de la Conselleria de Sanitat de la realitat actual de l’atenció sanitària, cada vegada més multidisciplinària, i infravalora la capacitat tècnica de les infermeres/es. Per tant, el COECS es nega a acceptar un text que maltracta el personal d’infermeria, majoritari en el Sistema Valencià de Salut.