SER Maestrat en directe

La Guàrdia Civil deté a dues persones pels delictes de furts i robatoris amb violència a persones d’edat avançada

• Els detinguts actuaven mitjançant el denominat mètode “abraço afectuós”, arribant a vegades a emprar violència sobre les seves víctimes


• L’actuació ha estat realitzada per la Guàrdia Civil en col·laboració de la Policia Local de Vinaròs
 El passat dia 04 de juliol actual, la Guàrdia Civil en col·laboració amb Policia Local de Vinaròs (CS), ha procedit a la detenció de dues persones, una dona i un home de 18 i 19 anys d’edat respectivament, com a presumptes autors d’una temptativa de furt ocorreguda sobre les 11.20 hores del dia 04 de juliol en la Plaça Pare Bover i d’un robatori amb violència ocorregut sobre les 13.30 hores del mateix dia en l’Av. País Valenciá, tots dos en la localitat de Vinaròs (CS).
Les recerques es van iniciar res més tenir coneixement del primer fet, en el qual la víctima de 74 anys d’edat, es va adonar de les intencions de la presumpta autora, aconseguint escapolir-se quan aquesta va intentar abraçar-la després de demanar-li informació sobre un carrer de la localitat, arribant a descordar-li la polsera que portava, fugint ràpidament en un vehicle on l’esperava l’home també ara detingut.
En el segon cas, ocorregut en l’Av. País Valenciá de Vinaròs, la víctima de 88 anys d’edat, es trobava en el portal del seu edifici esperant l’elevador per a persones majors quan la detinguda se li va acostar per a demanar-li
diners, dient-li que la coneixia a ella i al seu marit, preguntant-li fins i tot per ell, resultant que el marit de la víctima hi havia va morir fa uns 30 anys.
Moment en el qual la detinguda s’abalança per a fer-li una abraçada agarrant-la fortament pel coll, forcejant amb la víctima que intentava escapolir-se d’ella
sense aconseguir-lo, aconseguint arrabassar-li la cadena d’or que portava i donant-se posteriorment a la fugida.
La víctima va haver de ser atesa en el centre de salut per les lesions sofertes en el coll i un atac d’ansietat.
La Guàrdia Civil va dur a terme la pràctica de diverses gestions i obtenció d’indicis, que finalment van culminar amb la identificació dels presumptes autors i a la seva detenció en col·laboració amb Policia Local.
A més dels fets esmentats i fruit de les recerques dutes a terme per la Guàrdia Civil, es va poder comprovar l’autoria de tots dos individus en altres dos fets de similars característiques, un ocorregut el passat dia 22 de juny actual, en carrer Pilar de Vinaròs (CS) i del qual va resultar víctima una dona de 75 anys d’edat a la qual van sostreure una polsera i un collaret d’or, i un altre ocorregut en la localitat de Benicàssim (CS), ocorregut el dia 30 de juny actual, en el qual va resultar ser víctima una dona de 72 anys d’edat a la qual van sostreure un cordó d’or.

En tots els casos, el modus operandi utilitzat pels ara detinguts i denominats com “abarazo afectuós”, solen ser comesos per persones relacionades entre si amb un parentiu familiar formant així un grup criminal perfectament organitzat de caràcter patriarcal, on habitualment un home és el que realitza les labors de conducció dels vehicles i en cas de necessitat intervé, i les dones seran les encarregades de realitzar les labors de vigilància, seguiment i comissió dels Delictes, si no aconsegueixen el seu objectiu ràpidament passen als robatoris amb violència arribant a emprar la força en cas de ser necessari per a aconseguir el seu propòsit, que no és un altre que l’abordar a víctimes, generalment d’avançada edat amb qualsevol pretext, mentre les agarren o abracen, sostreure’ls els rellotges de polsera o joies que porten.

Els detinguts, juntament amb les diligències practicades, han estat posats a la disposició del Jutjat d’Instrucció núm. 1 de Vinaròs en funcions de guàrdia.
L’actuació ha estat realitzada pel Puesto Principal de Vinaròs en col·laboració amb la Policia Local d’aquesta localitat.