La Generalitat reforça el Fons contra la Despoblació amb nous recursos que sumen 7,4 milions d’euros per a arribar a més municipis

  • El Consell incrementa en un 58 % les ajudes per a frenar la despoblació, que rebran 190 localitats valencianes en risc
  • José Antonio Redorat afirma que “estem proporcionant un alleujament financer immediat i invertint en el futur dels nostres municipis en risc de despoblació per a assegurar l’equilibri territorial i social a la nostra Comunitat”

La Generalitat ha reforçat el Fons de Cooperació Municipal contra el Despoblament, dedicant més recursos i ampliant el seu abast a un major nombre de municipis. En aquest sentit, el Consell destinarà 7.406.035 euros a un total de 190 municipis en risc de despoblament repartits pel territori valencià.

Així, els recursos destinats a través del Fons de Cooperació per a la Lluita contra el Despoblament augmenten un 58,23 % en relació amb l’exercici anterior.

La Comissió de seguiment del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana ha comptat amb la participació de les diputacions d’Alacant, Castelló i València, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i representants de l’administració valenciana. En aquesta sessió s’ha presentat la proposta de distribució del Fons contra el Despoblament per a l’exercici 2024.

Castell de Cabres, el municipi menys poblat de la Comunitat Valenciana

Amb aquest impuls al fons, el Consell busca combatre de manera més efectiva la despoblació a la Comunitat Valenciana, revitalitzant les zones rurals i oferint noves oportunitats a les 98.515 persones que resideixen en aquests municipis.

En concret, se’n podran beneficiar 11.735 alacantins de 32 poblacions, 36.780 castellonencs de 88 localitats i un total de 50.000 valencians en 32 municipis, tots ells en risc de despoblament.

El director general d’Administració Local, José Antonio Redorat, ha explicat que “la Generalitat continua demostrant així el seu compromís amb un futur pròsper i equilibrat per a tots els valencians i valencianes”.

A més, Redorat ha afegit que “amb aquest important augment de fons, no sols estem proporcionant un alleujament financer immediat, sinó que també estem invertint en el futur dels nostres municipis en risc de despoblament. És fonamental que aquestes comunitats puguen desenvolupar-se i prosperar, assegurant així l’equilibri territorial i social en la nostra Comunitat.”

També ha destacat que “és essencial continuar treballant de manera coordinada, sumant recursos, perquè els municipis del territori valencià en risc de despoblament puguen mantindre activa la seua economia, garantint que els valencians i valencianes que hi resideixen tinguen les mateixes oportunitats i drets.”

Compromís del Govern valencià

El passat mes de setembre, el Govern valencià va aprovar el decret que desenvolupa el Fons de Cooperació Municipal contra el Despoblament, amb l’objectiu que els municipis en risc de despoblament que accediren a les línies específiques de finançament foren aquells que més ho necessitaren.

El nou text normatiu introdueix una regulació actualitzada dels indicadors i criteris per a determinar els municipis que poden accedir al fons. En aquest sentit, s’han millorat els factors de zonificació del risc de despoblament, ampliant així els supòsits de compliment dels indicadors, de manera que s’incrementa el nombre de municipis beneficiaris.

La línia de suport als municipis en risc de despoblament estableix la despoblació com un criteri complementari d’assignació del Fons de Cooperació Municipal, la qual cosa garanteix la suficiència financera dels municipis afectats i reforça la seua autonomia local, basant-se en el principi de subsidiarietat.

El pressupost destinat als municipis en risc de despoblament es distribueix assignant una quantitat fixa a cadascun d’ells, mentre que l’import restant del fons es repartirà segons el nombre d’habitants.

Així mateix, el text normatiu permet la participació de les diputacions de Castelló, València i Alacant com a entitats locals de la Comunitat Valenciana, perquè puguen contribuir amb aportacions dineràries a través dels seus pressupostos anuals, en aquesta línia específica del Fons de Cooperació Municipal.